Fitness 13. listopada 2009.

Prednosti i mane Power Platea

Ana_Lopta_Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mr. kineziologije i utemeljiteljica Pilates Body tehnike, Ana Marija Jagodić Rukavina objasnit će ti prednosti, ali i mane vibracijskog treninga na Power Plate aparatu, na kojem vježbaju astronauti, hollywoodske zvijezde, celebrityi, ali i svi oni koji žele brze rezultate vježbanja u što kraćem vremenskom roku

Otkad je u lipnju 2006. godine otkrivena dobro čuvana tajna Madonnina mišićavog i vitkog tijela, vibracijski trening s Power Plate aparatom na čelu, našao je svoj put do gotovo svake teretane.

Prvenstveno namijenjen astronautima tj. jačanju kostiju te mišića prije odlaska i nakon povratka iz svemira, vibracijski trening, koji se izvodi na vibracijskim spravama poput Power Platea, djeluje tako što povećava gravitacijsko opterećenje. Na taj način aktivira se do 98% više mišićnih vlakana u odnosu na klasično vježbanje što jamči bolje rezultate u kraćem vremenskom periodu.

No, kupujete li Power Plate ili želite vježbati na aparatu u svojoj teretani (ili fitness centru), susrest ćete se s nizom ograničenja. Trudnice, dijabetičari, srčani bolesnici pa čak i oni koji imaju kožne bolesti ne smiju vježbati na Power Plateu. Zato je zdravakrava stručni savjet potražila od mr. Ane Marije Jagodić Rukavina, magistrice kineziologije te utemeljiteljice Pilates Body tehnike.

Zdravstvena ograničenja

Vibracijske treninge trebaju izbjegavati:

 • osobe u drugom stanju,
 • osobe sa težim degeneracijama koštano-zglobnog sustava i zamijenjenim zglobovima,
 • osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima - od visokog tlaka,tromboze do ugrađenih pacemakera,
 • epileptičari,
 • dijabetičari,
 • oni koji pate od migrena

Nedostaci Power Platea

Jače vibracije mogu biti kontraindicirane za kralješnicu, a neprirodni uvjeti rada mogu kod kod vježbača izazvati nelagodu, objašnjava mr. Ana Marija.

Također, program vježbanja na Power Plateu ne uključuje vježbe za ukupnu tjelesnu mobilnost, a treninzi su programirani unaprijed pa često nedostaje individualne prilagodbe specifičnog problema.

Uz Power Plate osoba mora dodatno raditi na svojim kondicijskim sposobnostima za postizanje optimalne forme svih sustava pa i skidanja viška masnih naslaga.

Također, nakon 3 do 6 mjeseci dolazi do zasićenja jer se uvjeti rada ne mijenjaju; mijenjaju se samo vježbe a to često rezultira psihofizičkim umorom te nelagodom poput plitkog i neadekvatnog disanja.

Mišljenje stručnjaka

'Smatram da je Power Plate dobra nadopuna u svim centrima za fitness, rekreaciju, rehabilitaciju ali uz važnu napomenu - samo stručni i educirani treneri trebaju voditi vježbe', kaže mr. Ana Marija.

Samo oni mogu već unaprijed propisan protokol vježbanja primijeniti na individualnom nivou, znaju prepoznati loša držanja za vrijeme vježbe koja se obavezno trebaju korigirati.

Vrlo je važna edukacija vježbača o pravilnom disanju prilikom statičkih i dinamičkih pokreta, ističe mr. Jagodić Rukavina.

Ako vježbate na PP, morate primjetiti slijedeće rezultate:

 • veći tonus mišića,
 • povećanje snage i mišićne izdržljivosti,
 • bolju kontrolu pokreta
 • značajno povećanje stabilnosti.

'Nedostaje li vam kondicije, i dalje ste pogrbljeni, a figura se ne izdužuje, trening na Power Plateu nadopunite sa nekim drugim tjelesnim aktivnostima', savjetuje Ana Marija.

Prednosti Power Platea

Na Power Plateu vježbaju se sve mišićne skupine dakle, cijelo tijelo, bez ograničenja pozicija za vježbu, objašnjava mr. Ana Marija.

Također, aparat omogućuje vježbanje u svim osima kretanja kralješnice, a trening se može nadopuniti dodatnim rekvizitima za povećanje intenziteta vježbanja.

Vježbanje na Power Plateu djeluje na najvažnije motoričke sposobnosti za uravnoteženo i zdravo tijelo, a to su mišićna snaga i fleksibilnost dok od bazičnih sposobnosti najviše djeluje na razvoj stabilnosti što je vrlo važno za stariju populaciju.

Naime, na taj način smanjuje se mogućnost

 • kobnih padova
 • povećava kapilarna razgranatost u mišiću
 • jača neurološko osvještavanje (propriocepcija)

Također,  Power Plate može se primjenjivati kao rehabilitacijska terapija, nadopuna pri vježbanju vrhunskih sportaša, a s obzirom da trening traje 30 min., Power Plate je posebno primamljiv poslovnim ljudima s malo slobodnog vremena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.