Fitness 29. veljače 2016.

Orijentalni ples pomiče granice svijesti

Anica_1
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Učiteljica plesa Ana Jug iz plesne škole Apsaradhe tijekom proljetnih mjeseci održat će ciklus plesnih radionica u Zagrebu. Radionice su namijenjene početnicima, ali i onim koji žele unaprijediti svoje plesno iskustvo. Svaki od plesnih stilova ima i niz zdravstvenih prednosti pa je tako radionica bollywooda dobra za boljitak kardiovaskularnog sustava, gipsy plesni stil aktivira zdjelicu, trbuh i leđa, a flamenco je izvrstan za pravilno i graciozno držanje tijela

Voditeljica radionica Ana Jug je profesionalna plesačica i učiteljica plesa. Od ranog djetinjstva učila je suvremeni ples u sklopu SEK-a. Nakon završenog Filozofskog fakulteta u otišla je u Indiju izučavati kathak (klasični indijski ples) i bollywood, a posljednjih desetak godina uspješno vodi školu orijentalnih plesova "Apsaradhe" u kojima njeguje različite plesne stilove Bliskog i Dalekog Istoka. Svoje bogato plesno iskustvo podijelit će na radionicama koje će se održavati svakog četvrtka počevši s bollywoodom u ožujku, gipsy oriental u travnju, suvremeni oriental u svibnju te flamenco arabe u lipnju.

Na prvom satu koji će se održati u četvrtak 3. ožujka demonstrirat će sve stilove i taj sat je besplatan

Bollywood za kardiovaskularni sustav

"Sam naziv dolazi od spajanja imena dva grada koja su poznata po filmskoj industriji Bombaya i Hollywooda. To je ples Indijske filmske industrije, prisutan u gotovo svim mjuziklima, gdje glumci nužno ne pjevaju, ali obavezno plešu. To je spoj klasičnih indijskih plesova poput kathaka, folklornih elemenata, suvremenog utjecaja, jazza i hip hopa. Ples je vrlo zabavan i nepredvidljiv", objašnjava Ana Jug i dodaje da je bollywood izvrstan kao vježba za  kardiovaskularni sustav. Radionice bollywooda održavat će se svakog četvrtka tijekom ožujka.

Gipsy aktivira zdjelicu, trbuh i leđa

Ana Jug objašnjava da se ovaj stil pravilno zove romski ples te da obuhvaća veliku dislociranu skupinu plesne stilske kulture. "Najznačajniji stilovi su indijski romski ples takozvana kalbalya podrijetlom iz Rajastana, zatim ruski i mađarski ciganski ples suknjama te turski romski ples na specifičan 9/8 ritam. Gipsy spada u trbušni ples i izvrstan je za tijelo jer se prilikom njegove izvedbe radi puno pokreta zdjelicom, trbušnim i leđnim mišića koji su stalno aktivni pa su izvrsno riješenje za sve osobe koje puno sjede", objasnila je plesačica i učiteljica. Radionice će se održavati svakog četvrtka u travnju.

Suvremeni orijentalni ples pomiče granice svijesti

Suvremeni orijentalni ples je moderno viđenje drevnih plesnih obrazaca, promišljanje o unutarnjem momentu koji u nama proizvodi određeni zvuk, plesni partner ili grupa. "Kao takav predstavlja svojevrsni fizički i metafizički obrazac putovanja kroz vrijeme i prostor. Tijekom plesa u pokretu je cijelo tijelo, s tim da je jedino u ovom stilu naglasak na ekscentričnosti, odnosno izlasku iz baze lake točke i težišta, za razliku od tradicijskih orijentalnih plesova gdje je naglasak na koncentričnost pokreta i duha", objasnila je Ana Jug. Radionice će se održavati svakog četvrtka u svibnju.

Flamenco oriental za pravilno držanje tijela

Ovaj plesni izričaj prenosili su Romi od Španjolske do Sjeverne Afrike. Kroz pokret se u ovom plesu izražavaju borba i nepravda koju romski narod stoljećima trpi te bol i ljubav. Odličan je za pravilno i lijepo držanje tijela. Ana Jug, objašnjava da su u svakom stilu zastupljeni pokreti osobito ruku, dlanova,  varijacije okreta te konačno iznošenje emocija kroz neforsiranu mimiku. Radionice će se održavati svakog četvrtka u lipnju.

Plesom probudi uspavanu ženstvenost

"Radionice su po težini izvedbe srednjeg nivoa. One polaznice koje nikada nisu plesale malo će morati vježbati kod kuće, a one s iskustvom ponovit će osnove i dobiti novo viđenje usvojenog znanja. Krećemo od jednostavnih pokreta, slažemo ih u sekvence te konačno u jednostavnu koreografiju koju će polaznice moći prezentirati na našoj školskoj plesnoj predstavi u rujnu. Nadam se kako će svatko tko zakorači u neobičan svijet orijentalnih plesova i sam svjedočiti o buđenju svoje prave uspavane ženstvenosti i ljepote te osjetiti dugotrajnu toplinu kojom nas ovi plesovi zamataju i tješe u ovom hladnome svijetu i dobu. Ples daje smisao. Usudite se", poziva Ana Jug.

  • Cijena jedne radionice je 250 kn
  • Dvije radionice po izboru 450 kn
  • Tri radionice po izboru 600 kn
  • Sve radionice zajedno za 750 kn
  • Više informacija i rezervacije na email:anacomhr@gmail.com;  tel:091/5806902 Ana ili 091/5923252 Alex
  • Na prvom satu 03. ožujka demonstrirat ce se svi stilovi i taj sat je besplatna

Pročitaj koje se dijete pridržava Leonardo di Caprio

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.