Fitness 14. lipnja 2017.

Otkrivamo tko nikako ne bi smio raditi plank

Plank
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Problemi sa srcem mogu biti poticaj na dodatni oprez dok vježbaš, a stručnjaci tvrde i dok radiš - plank. Upozoravaju, naime, da radiš li plank predugo, on može pogoršati već postojeće zdravstvene probleme.

Plank ne bi smjela držati predugo, osobito, ako imaš visok krvni tlak, jer statički položaj ove vježbe povećava pritisak u trbuhu i uzrokuje reakciju kojom se podiže krvni tlak u cijelom tijelu, što posebice može biti štetno za ljude sa srčanim ili problemima cirkulacije.

Plank_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tijekom vremena rad dubljih mišića koje aktivira plank stvara strukturu korzeta koji ne samo da ravna trbuh,
nego i podržava ispravno držanje. No neki ga drže i po pet, deset minuta. Stručnjaci opet savjetuju da to nije potrebno te da izdržljivost trbušnih mišića možeš povećati izvodeći seriju od svega desetak sekundi ponavljajući, uz kratke odmore,
nekoliko serija.

Što će se dogoditi tvome tijelu, ako svaki dan stojiš u planku pet minuta?

Popularnost je plank stekao nakon studije objavljene u časopisu Strength and Conditioning Research, koja je pokazala da ta vježba koristi 100 posto trbušnih mišića, dok se kod ‘običnih’ trbušnjaka upošljava ‘samo’ 64 posto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.