Fitness 20. studenoga 2018.

Otišla sam na trening samoobrane i naučila spriječiti napad prije nego se dogodi

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kao i gotovo svaka žena, a i muškarac, iako možda neki neće priznati, nije mi svejedno ići sama kući noću, čak i ako to vraćanje navečer znači 22 sata. Kako bih smanjila svoj osjećaj nemoći, odlučila sam probati samoobranu za žene.

Otišla sam u udrugu Crobran koja nudi obuku o samoobrani kroz redovite treninge. Moderan borilački sistem u kojem se izučava moderna samoobrana prilagođena 21. stoljeću i načinu života današnjice, a izum je Gordana Krajačića, magistra kineziologije. Crobran je rezultat 27 godina Krajačićevog terenskog rada u opasnim uvjetima od Domovinskog rata do Iraka i Afganistana u sastavu Hrvatske policije. Danas djeluje u tri kluba, glavno sjedište je u Pakracu, a dva kluba su u Zagrebu. 

Istaknuti mišići uz borilačke sportove

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Gordan Krajačić osmislio je tečaj samoobrane jer kako kaže svjedoci smo nasilja nad ženama, a on osjeća moralnu odgovornost pomoći žrtvama nasilja da se obrane. 

"Žene i djeca su najranjivija skupina u svemu tome. Samoobrana, borba protiv nasilja, postizanje sigurnog i sretnog života je ono čime se mi bavimo. Crobran Instruktori su oni koji pomažu i koji ne vole nasilje niti jedne vrste, a ono što nas razlikuje od ostalih je to što naše vještine spašavaju odmah, sprječavaju napade i prije nego što se dogode, ne poslije, ne u bolnici, ne na traumi, ne kod psihijatra ili u kućama za žrtve nasilja", objasnio je Krajačić.

Kako je to otprilike ono što želiš znati u trenucima nasilja, odlučila sam probati. Iako trening nije ograničen samo na žene, na njemu su sve od reda bile žene, osim muškog trenera. Na prvu mi je sve to bilo čudno i nisam imala ni osjećaj kako uopće simulirano napasti nekoga, međutim trener je tu da ti pokaže kako to napraviti. 

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Zašto je upravo ovakav sistem borilačke vještine pomaže kod napada i zašto ima prednost pred drugim borilačkim vještinama

"Cijeli moderni Crobran sistem je osmišljen tako da se naoko fizički slabije osobe mogu efikasno obraniti od većih i na prvi pogled jačih napadača, od više napadača i preživjeti razne opasne situacije. Zbog toga je Crobran samoobrana izuzetno prikladna za žene. Najveća nagrada nam je kada znamo da su se naši učenici uspješno obranili, spasili, preživjeli opasne situacije bilo koje vrste zahvaljujući našim učenjima. Zato stavljamo naglasak na neophodnost samoobrane za žene", objasnio je Krajačić te isto tako naglasio da i on ima majku, kćer, nećakinje, njihove prijateljice i druge žene u obitelji i iz osobnih razloga im želi pomoći da se zaštite i ne bi želio da postanu žrtve nasilje, a najbolji način je da se nauče braniti. 

Žene su većoj opasnosti 

Gordan Krajačić godinama se bavi zaštitom i detektivskim poslom pa tako ima uvid i u službene podatke o nasilju nad ženama, ali i o drugim ugroženim skupinama. "Smatram da su žene u opasnosti. Ne bih stvarao paniku, ali kroz moj posao privatnog detektiva i bodyguarda puno češće su mi klijenti ženi nego muškarci", objasnio je Krajačić te nastavlja: "Žene su puno češće žrtve nasilja u obitelji, na radnom mjestu, a to uključuje i djevojke i djevojčice. Žene izgledaju slabije i kao lakša meta za razne nasilnike, zlostavljače i kriminalce, a oni upravo traže takve žrtve. Za one koje procjenjuju da su laka meta, naravno ponekad se prevare, ali u puno slučajeva uspijevaju."

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Trening za um i tijelo 

Kao i gotovo svaki trening kreće s općim zagrijavanjem kako bi se um i tijelo pripremili za predstojeće vježbe, a zatim slijede specifične jednostavne vježbice, drilovi. Oni se ponavljaju svaki trening i vrlo su efikasni, a daju sposobnost obrane već nakon nekoliko treninga jer se putem njih ulazi u ravnotežu, kretanje, izbjegavanje, brze kontranapade, padove, osnovne vježbe snage, brzine i snalažljivosti kod napada. 

Nakon drilova prelazi se na uvježbavanje osnovnih tehnika samoobrane pa samoobrane u raznim situacijama koje bi odgovarale stvarnom napadu. Učenje o borbi protiv straha pa jačanje uma i duha posebnim vježbama, i na kraju istezanje, vježbe vizualizacije i disanja. Za ovakve treninge nije potrebna drugačija sportska oprema nego od one za teretanu. 

"Na treninzima se vježba totalna samoobrana, a to konkretno znači obrane od svih mogućih vrsta napada: obrane od napada rukom, nogom, hvatova, obuhvata, rušenja, gušenja, obaranja na tlo, obrane od napada oružjem, obrane pomoću raznog improviziranog oružje (torbice, upaljači, čaše, pepeljare, sve iz naše trenutne okoline), obrane korištenjem pravog oružja, obrane korištenjem suzavaca i elektrošokera i još mnogo toga", rekao je Gordan Krajačić. 

Svaki trening u sebi ima komponentu savladavanja straha - učenjem o djelovanju straha, načinima kako ga savladati, svaki trening u sebi sadrži elemente mentalnog jačanja - mi ga zovemo psihološki menadžment gdje sve naše strašljive zamisli i ideje zamjenjujemo sa akcijskim i neustrašivim mislima, ali i djelima. "Nadalje, uče se obrane od situacija - kako se obraniti u različitim situacijama i na različitim mjestima: na primjer dok spavaš, dok čitaš knjigu, dok se nalaziš u automobilu, dok prilaziš vratima, dok se mimoilaziš s nekim u uskim prostorima i slično", rekao je Krajačić. 

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL  | Author: Marko Prpić/PIXSELL Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Crobran s njegovim kreatorom odražava i dvodnevne i trodnevne tečajeve samoobrane, ali Krajačić preporučuje kombinaciju stalnog treninga i dolazaka na tečajeve. "Takva kombinacija svaku polaznicu kroz par mjeseci mijenja u potpuno drugu osobu: sigurniju, samopouzdaniju, hrabriju, bržu, jaču, izdržljiviju, čvršću, moćniju, sretniju, punu novih znanja i sposobnosti", rekao je Krajačić. 

Crobran je jedinstvena hrvatska borilačka vještina nije vezana ni za jednu postojeću borilačku vještinu, unikatna je vještina koja je koncipirana da osoba djeluje instinktivno te ju lako svlada. Isto tako, kad polaznica savlada Crobran tehniku može uočiti sumnjive osobe, osjetiti opasne namjere od strane bilo koga i neće ulaziti u sumnjive prostore. 

Zašto bi trebala probati? 

"Neke žene trpe to nasilje, često ne prijavljuju nikome, izdržavaju dokle mogu, pate, nemaju s kime podijeliti svoje patnje i strahove, što to duže traje, produbljuju svoje strahove do točke pucanja. Skrivaju svoje patnje, ostaju žrtve i stradavaju i one i njima bliske osobe zbog toga. Takav razvoj događaja se odražava i na uspjeh u poslu, u životu, na izbjegavanje prijatelja i druženja te dovodi do depresija, psihičkih problema, velikih strahova od života i svega u životu. Život danas nije lak ni ženama ni nikome i bez ikakvog nasilja a kad na to dodamo nasilje taj život više više nije život nego mučeništvo. Zato pozivam sve žene - nemojte biti žrtve", zaključio je Gordan Krajačić. 

Bolovi u kralježnici, ramenima i kukovima: kako ih ukloniti?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.