Fitness 12. kolovoza 2024.

Manje aktivne žene suočavaju se s povećanim rizikom od padova u svojim 70-ima

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene koje su manje aktivne u srednjim godinama imaju veći rizik od padova i ozljeda kada uđu u 70-te.

Žene koje godinama nisu bile previše fizički aktivne imale su 40 posto veću vjerojatnost da će doživjeti pad ili ozljedu kada navrše 70 godina, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u British Journal of Sports Medicine, piše The Washington Post.

Studija je uključila više od 11 700 sudionica (s prosječnom dobi od 54 godine) u Australskoj longitudinalnoj studiji o zdravlju žena, koja je pratila zdravlje preko 57 000 australskih žena u četiri različite dobne skupine.

Za ovu studiju, koja je trajala 18 godina, žene rođene od 1946. do 1951. svake su tri godine izvještavale o tome koliko su vježbale. Tjedna razina tjelesne aktivnosti temeljila se na ukupno tri vrste tjelovježbe: brzo hodanje te umjerena i energična fizička aktivnost u slobodno vrijeme. Kada su sudionice bile u dobi od 68 do 73 godine, također su ih pitali o padovima i povezanim ozljedama koje su doživjele.

Starija žena zdrava hrana sunce kosti Možda te zanima... 6 stvari koje možete učiniti sada kako biste bili fit sa sedamdeset Zdravlje

Osim većeg rizika od pada za žene koje općenito nisu imale puno tjelesne aktivnosti (manje od 100 minuta tjedno), postojao je 38 posto veći rizik za žene koje su imale visoku razinu tjelesne aktivnosti oko 49. godine (u prosjeku oko 400 minuta tjedno), ali nakon toga od 55. godine nadalje smanjenu fizičku aktivnost.

Kako bi se zaštitili od padova, vježbanje mora biti kontinuirano, zaključili su istraživači. Kako bi došli do tog taj cilja, starije odrasle osobe trebale bi vježbati više od 150 minuta tjedno.

"Svi padovi, čak i oni koji ne rezultiraju ozljedama, mogu kod starijih osoba izazvati osjećaj straha od ponovnog pada", rekla je jedna od autorica studije, Wing Kwok, istraživačica sa Sveučilišta u Sydneyu. "Zbog tog osjećaja teško im je živjeti samostalno i to ih potencijalno sprječava u obavljanju aktivnosti u kojima uživaju”, dodala je. Kad ljudi izbjegavaju aktivnosti i tjelovježbu, objasnila je, to može dodatno pogoršati njihovo fizičko zdravlje. I kao što je studija pokazala, stvara se začarani krug u kojem se padovi i ozljede mogu ponoviti.

Možda te zanima... U sedamdesetoj smršavjela 30 kg i postala fitness Influencerica Fitness

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe padove kao veliki problem javnog zdravlja. Diljem svijeta padovi su drugi vodeći uzrok smrti od nenamjernih ozljeda. Samo u 2022. više od 3000 smrtonosnih padova svakog mjeseca dogodio se kod odraslih osoba starijih od 65 godina, a ukupno je bilo 40 923 smrtonosnih ozljeda uslijed pada u 2022. godini.

Padovi nisu neizbježan dio starenja i postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od pada. Iako nije moguće potpuno spriječiti pad, vježbe koje se fokusiraju na trening ravnoteže i snage mogu također smanjiti rizik od pada.

Za starije odrasle osobe aktivnosti kao što su čučnjevi, vježbe sa stolicom ili brzo hodanje mogu biti teške ili uzrokovati osjećaj nesigurnosti, što povećava rizik od pada. Prije početka novih vježbi uvijek prvo razgovarajte sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom, osobito ako imate slabu ravnotežu.

U sljedećem video zapisu možete vidjeti i nekoliko vježbi za snagu i ravnotežu koje bi mogle pomoći.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.