Fitness 23. svibnja 2016.

Joga poboljšava vizualnu memoriju

Kundalini
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Starije osobe koje vježbaju jogu i meditiraju bolje pamte lokacije i snalaze se u prometu. Pokazala je to zajednička američka i australska studija nedavno provedena na ispitanicima starijim od 55 godina koji su pokazivali probleme kakvi prethode Alzheimerovoj bolesti i drugim oblicima demencije

Kundalini joga za bolju memoriju i protiv anksioznosti

Jedan dio ispitanika jednom tjedno tijekom tri mjeseca je vježbao kundalini jogu, koja uključuje vježbe disanja, pjevanje, meditaciju te vizualizaciju svjetla. Dodatno su svaki dan meditirali 20 minuta. Druga je grupa jednom tjedno odrađivala vježbe za koncentraciju i pamćenje poput vježbi asocijacije te drugih stručnih testova.

Obje grupe su na kraju pokazale poboljšanje na području verbalne memorije koja uključuje pamćenje imena i popisa riječi. No grupa koja je vježbala jogu pokazalo je značajnu veće poboljšanje vizualne memorije, snalaženje u gužvi, kao i smanjenje depresije te anksioznih problema.

Znanstveno potvrđena vrijednost joge za očuvanje vitalnog uma

"Joga koju smo primijenili u studiju obuhvaća pjevanje i vizualizacije, što je smatramo, najviše pomoglo jačanju vizualnih vještina, kao i poboljšanju koncentracije i svjesnosti", kaže voditelj znanstvenog tima Sveučilišta u Adelaideu, Harris Eyre. Autori studije kažu kako sad imaju i znanstvenu potvrdu višestoljetnog shvaćanja važnosti joge u očuvanju vitalnosti uma.

Doznaj više o brojnim prednostima kundalini joge.

  • Default avatar -
    iva1994

    odličan članak, vježbanje, a pogotovo joga je zdravo za sve generacije!Pronašla sam još jedan članak o dobrim stranama joge za žene ovdje: https://zastoje.wordpress.com/

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.