Fitness 600 prikaza 09. svibnja 2016.

Važno je kretati se pola sata dnevno

Hodanje_4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je poznato da intenzivni treninzi poboljšavaju kondiciju, novo istraživanje znanstvenika pokazuje da čak i kratkotrajno vježbanje može donijeti rezultate. Sudionici istraživanja koji su umjesto na kauču provodili ukupno 30 minuta dnevno hodajući smanjili su rizik od smrti za 33 posto u periodu od tri godine, dok su oni s kroničnom bolešću bubrega – ovaj rizik smanjili za više od 40 posto

Minimalna granica fizičke aktivnosti koja ima pozitivan učinak na zdravlje

Istraživači su u ovoj novoj studiji željeli saznati i kolika je minimalna granica – najmanji opseg fizičke aktivnosti koji može poboljšati zdravlje. Studija se posebno bavila intenzitetom aktivnosti koji je dovoljan da zamijeni sedentarnu aktivnost. Istraživanjem je ustanovljeno da su aktivnosti blagog intenziteta, kao što je sporo hodanje, vrlo korisne. Suprotno tome, aktivnosti niskog intenziteta, poput stajanja ili pisanja za stolom, nisu dovoljne da na bilo koji način poboljšaju zdravlje.

Važno je baviti se bilo kakvom tjelesnom aktivnošću blagog intenziteta

Pozitivni učinci vježbanja osiguravaju se s 30 minuta bilo kakve blage aktivnosti dnevno. Na osnovi podataka iz istraživanja stručnjaci nisu mogli točno odrediti prirodu ili trajanje ove blage aktivnosti, ali pretpostavljaju da ona može podrazumijevati kretanje od samo dvije minute na svakih sat vremena. Ovo otkriće može biti posebno korisno za osobe s bolešću bubrega, koje su najčešće neaktivne tijekom većeg dijela dana.

Pročitaj plan hodanja za gubitak kilograma!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.