Fitness 26. lipnja 2012.

Kreni biciklom na ljetovanje!

Par-Ljeto
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cikloturizam se počeo razvijati prije desetak godina i svake godine bilježi rast. Zašto i ti ovog ljeta ne bi krenula u malu biciklističku pustolovinu? Otoci Vis, Krk i Brač nude prekrasne biciklističke ture, a atraktivne su i Slavonija i Istra

Hrvatska ima dobru perspektivu za razvoj cikloturizma, jer osim što ima prirodne ljepote i raznolikosti članica je EuroVelo mreže Europske biciklističke federacije. EuroVelo sadrži 15 ucrtanih biciklističkih staza koje bi po završetku trebale iznositi 70 tisuća kilometara i presijecati cijeli europski kontinent, a od tih 15 staza, čak četiri prolaze kroz Hrvatsku.

Karlovačka županija, raj za cikloturiste

Trenutno ne postoji karta s ucrtanim osnovnim biciklističkim pravcima za cijelu Hrvatsku, ali iz udruge Moj bicikl rekli su da rade na tome i da bi karta trebala biti gotova do kraja ove godine. 'Što se tiče cikloturističkih staza po Hrvatskoj taj dio je dobro pokriven.

Ima prekrasnih biciklističkih staza po Slavoniji i Baranji, koje su postale iznimno popularna cikloturistička odredišta. Karlovačka županija je u samom vrhu, tamo postoji 200 kilometara biciklističkih staza sa svim sadržajima koji su potrebni cikloturistima.

Zatim, tu su i otoci Vis, Krk, Brač, prekrasne su i rute po Dalmatinskoj zagori i Istri. Međutim, problem je što sa završetkom turističke sezone cikloturist u Dalmacijinema što raditi, sve je zatvoreno. Osim toga u privatnom smještaju rijetko primaju goste na jedan dan, a za bicikliste je tipično da se ne zadržavaju dugo na jednom mjestu.'

Cikloturisti su 'dobri' turisti

Cikloturizam se počeo razvijati prije desetak godina i svake godine bilježi rast. Primjerice, Švicarska zarađuje više od cikloturizma nego od skijanja. Tamina Širola objasnila je da je zabluda da je cikloturist osoba koja nema novca: 'Cikloturisti su u prosjeku ljudi srednje životne dobi kojima je dosta sjedenjaispred računala.

Mnogi cikloturisti krenu na put s vrlo skromnom prtljagom, čiji je glavni sadržajkreditna kartica.Takav turist u prosjeku troši od 70 do 100 eura dnevno. Hrvatska ima dobru perspektivu za razvoj cikloturizma, jer osim što obiluje prirodnim ljepotama i raznolikostima članica je EuroVelo mreže Europske biciklističke federacije.'

Super ponudu bicikala provjeri na internet shopu Mondo.

Ako želiš osvojiti jedan od tri gradska bicikla klikni ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.