Fitness Istrči do kraja 25. lipnja 2018.

Kako postati tip osobe koja ujutro redovito trči?

Foto: adidas

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odluka da počneš trčati je laka, ali započeti i ustrajati nipošto nije jednostavno. Saznaj kako se dobro motivirati i pripremiti te koje su dobrobiti jutarnjeg trčanja

Nakon odluke da ćeš trčati slijedi teži zadatak: pronaći vrijeme u svom dnevnom rasporedu kad tu zdravu aktivnost možeš prakticirati. Mnogima je upravo rano jutro, period prije svih ostalih obaveza, zapravo jedini termin koji mogu odvojiti za trčanje. Nije baš praktično trčati u pauzi za ručak ni kad si navečer umorna od radnog dana ili moraš ići u trgovinu ili razvoziti djecu na njihove aktivnosti. Srećom, jutarnje trčanje ima mnoge pogodnosti, a najveće su:

  • možeš se napuniti energijom koja ti je potrebna za dan koji počinje
  • riječ je o vremenu u kojem ti neće uletjeti nikakva obaveza, poslovni sastanak, liječnički pregled ili slično -  jednostavno zato što ostali ljudi u to vrijeme spavaju (ili trče)
  • lijepo je trčati ulicama bez prometa i (pogotovo ljeti) na optimalnoj vanjskoj temperaturi
  • planiranje i raspoređivanje dnevnih obaveza praktično je odraditi bez distrakcija, dok trčiš
  • sve utrke odvijaju se u ranim jutarnjim satima, pa je trčanje u to vrijeme odlična priprema
  • jutarnje trčanje može postati vrijeme samo za tebe, tada možeš na miru kontemplirati i razmišljati o tebi važnim temama i odlukama
  • poticajno će na tebedjelovati činjenica što dan počinješ jednim postignućem i još činiš dobru stvar za svoje zdravlje

Pokazalo se da osobe koje vježbaju ujutro imaju puno veću energetsku potrošnju tijekom cijelog dana u usporedbi s osobama koje ne vježbaju. Stoga trčanje ujutro može biti jedna od strategija za ljude koji žele povećati razinu svoje aktivnosti te posljedično izgubiti višak kilograma. Treba naglasiti da će samo uparivanje tjelesne aktivnosti s kvalitetnom prehranom dovesti do dugoročno održivog gubitka kilograma što svi priželjkuju, kaže mag. cin. Frane Boban, kapetan i trener adidas Runnersa. 

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Motivacija i kako je održati

No, iako smo svjesni svih mnogih dobrobiti trčanja i vježbanja općenito, nije nam lako održati početni zanos i motivaciju kad nam, primjerice, brutalno rano zazvoni budilica ili vremenski uvjeti nisu baš idealni, da ne spominjemo neke ekstremnije situacije. Zato evo par trikova koji bi ti mogli pomoći da ne odustaneš:

  • Trči s partnerom ili u grupi. Regrutiraj člana obitelji, susjeda, prijatelja ili se učlani u neki klub trkača ako postoji u tvom kvartu. Tada ćeš rjeđe propuštati trening jer će ti biti neugodno odustati zbog nekakve banalne kišice ili pospanosti.
  • Iskoristi motivacijsku snagu glazbe. Neki trkači vole ambijentalne zvukove ulice ili prirode, dok je drugima glazba ne samo ugodna kulisa nego i odličan motivator. Omiljena glazba ili energična glazba žestokog ritma pomoći će ti u održavanju tempa, potpuno te razbuditi i izvući dodatnu snagu.
  • Isplaniraj si maštovite rute. Odustajanje zbog monotonije možeš izbjeći tako da si isplaniraš različite rute i uvijek budeš u potrazi za novima i zanimljivijima.
  • Napravi si plan trčanja. Nemoj generalno odlučiti trčati, nego si napravi konkretan plani i prati kako ga ispunjavaš. Ne mora to biti plan kao da se spremaš za olimpijadu, već realan i ostvariv plan kojega ćeš se moći držati bez ugrožavanja vlastitog zdravlja.
  • Odredi si jasan cilj. Mnogima se lakše motivirati ako pred sobom imaju cilj koji je konkretniji od „ulaska u formu“ ili „skidanja kila“. Dakle, možeš trenirati za konkretnu utrku, naravno ne odmah za maraton.
  • Prati svoj učinak i napredak: specijalizirane mobilne aplikacije kao što su Endomondo i Google Fit u tome će ti jako pomoći. 

Jutarnje vs. večernje trčanje

Trčanje ujutro i trčanje navečer dva su različita svijeta. Pogotovo, ako je riječ o trčanju neposredno nakon buđenja. Mozak, živčani sustav nisu na optimalnoj razini da bi podnijeli teški mentalni napor koji će brzi ili jaki treninzi izazvati. Osim toga, mišići i tetivno-ligamentarni sustav relativno su krući te će im trebati više vremena za postizanje optimalne radne temperature. Stoga bih za jutarnje treninge preporučio da budu lakšeg karaktera, ili da trkač napraviti bolju i detaljniju pripremu, u vidu ranijeg buđenja, dužeg zagrijavanja i postupnijeg ulaska u glavni dio treninga, kaže Frane Boban.

Priprema, pozor...

Nužnost adekvatne pripreme nemoguće je previše naglasiti. Kvalitetnih 7 do 8 sati sna nemoj shvatiti kao uludo izgubljeno vrijeme, jer se za to vrijeme tvoj organizam priprema za napore sljedećeg dana. Večer prije uputno je pripremiti svu opremu, majicu i hlače koji nisu pamučni, tenisice za trčanje, po potrebi i jaknu ili kapu – i staviti ih pokraj kreveta ili u kupaonicu da snena ujutro ne moraš kopati po ormaru i tako probuditi ostale članove obitelji. Neki šaljivi motivacijski trikovi spominju spavanje u opremi, ali to neka ostane u domeni humora. Od hrane preporučuju se energetska pločica ili voće, naravno ne u prevelikoj količini. Ako ne planiraš trčati dulje od pola sata, ne moraš sa sobom nositi piće, u protivnom ponesi vodu ili neki energetski napitak, pogotovo ako je riječ o toplijem dijelu godine. Koji god period godine bio, prije trčanja valja zagrijati mišiće. Istezanje nakon trčanja također se podrazumijeva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.