Fitness 05. lipnja 2024.

Istraživanje otkriva potencijalnu lošu stranu intenzivne tjelovježbe

Foto: unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Loše vijesti za sve ovisnike o ekstremnoj tjelovježbi: pretjerano intenzivno vježbanje moglo bi ugroziti vaš imunološki sustav. Barem tako sugerira studija iz 2023. koja je analizirala više od 4700 molekula iz tjelesnih tekućina vatrogasaca nakon vježbanja.

Ova saznanja mogu biti biti problematična za radnike s fizički zahtjevnim poslovima te za sportaše koji prakticiraju intenzivan fitness trening, piše Science Alert. "Ljudi koji su u dobroj formi mogli bi biti skloniji virusnim respiratornim infekcijama nakon intenzivnog vježbanja", rekao je Ernesto Nakayasu, biomedicinski znanstvenik iz Pacific Northwest National Laboratorya (PNNL). "Manja upalna aktivnost u borbi protiv infekcije mogla bi biti jedan od uzroka", rekao je.

Iako postoje čvrsti dokazi koji upućuju na to da umjerena tjelesna aktivnost kod zdravih osoba može dugoročno pogodovati imunološkom sustavu, kontroverzno je što se događa s imunološkim sustavom neposredno nakon intenzivnog vježbanja.

Kayla Itsines Možda te zanima... Je li trening od 20 minuta dovoljan? Fitness

Unatoč ograničenim pouzdanim dokazima koji povezuju intenzivnu tjelovježbu s oportunističkim infekcijama, neke su studije prijavile infekcije gornjih dišnih putova kod sportaša nakon napornih aktivnosti. Zbog toga su Nakayasu i kolege testirali krvnu plazmu, urin i slinu 11 vatrogasaca prije i nakon 45 minuta intenzivne vježbe (vukli su do 20 kilograma opreme po brdovitom terenu).

"Htjeli smo dubinski proučiti što se događa u tijelu i vidjeti možemo li detektirati opasnost od iscrpljenosti u najranijim fazama", objasnila je bioanalitičarka i kemičarka PNNL-a Kristin Burnum-Johnson. Nema sumnje da tjelovježba čini čuda za naše zdravlje, od podizanja raspoloženja do jačanja našeg imunološkog sustava. No, kao i u prijašnjim studijama, novo istraživanje otkrilo je moguće znakove imunološke supresije kod iscrpljenih vatrogasaca.

Studija je promatrala fizičke promjene kod vatrogasaca, uključujući povećanje opiorfina (dilatatora perifernih krvnih žila) kao i smanjenje upalnih molekula. Znanstvenici nagađaju da bi te promjene mogle poboljšati protok krvi i izmjenu plinova kao odgovor na veću staničnu potrebu za kisikom tijekom vježbanja.

Možda te zanima... Više ponavljanja ili dizanje većih težina, što je bolje? Fitness

Oralni mikrobiom sudionika također je pokazao promjene, s povećanjem antimikrobnih peptida. Međutim, to nije inhibiralo rast E. coli, što ukazuje na ograničeni kapacitet antimikrobnih peptida u usnoj šupljini za zaštitu od infekcija, iako je ovaj zaključak osporen. Drugi znanstvenici tvrde da neke od uočenih promjena možda nisu pokazatelji imunološke supresije, već "pojačanog stanja imunološkog nadzora i imunološke regulacije".

Ova studija. objavljena u časopisu Military Medical Research, razmatrala je samo zdrave i aktivne muškarce, upozorili su istraživači, pa su potrebna daljnja istraživanja u široj zajednici kako bi se potvrdili njihovi nalazi.

Međutim, uzevši u obzir prethodne studije, postoje dokazi koji podupiru odnos između fizičkih zahtjeva i veće učestalosti respiratornih infekcija, zaključili su Nakayasu i tim.

Hodanje Možda te zanima... 22 minute umjerene do intenzivne aktivnosti dnevno poništava učinke sjedenja Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.