Fitness 11. studenoga 2014.

Hormonalna joga za žene

Rr
1/9
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hormonalnom jogom na prirodan način možeš postići i ponovno uspostaviti hormonalnu ravnotežu u tijelu. Izvrsna je za sve žena iznad 35. godine života, za žene koje su prerano ušle u menopauzu, kao i one koje pate od nesanice, razdražljivosti, depresije, kod opadanja kose, gubitka libida, suhe kože, suhoće rodnice, glavobolje, migrene, bolova u zglobovima i osteoporoze

Hormonalna joga je izuzetno dinamična i energetski snažna, a pomoću nje se puni i harmonizira tijelo. Metoda se sastoji od vježbi, tehnike disanja (bastrike) i tehnike usmjeravanja energije u određene dijelove tijela. U hormonalnoj jogi koncentracijom i vizualizacijom usmjeravamo energiju u određene žlijezde - jajnike, nadbubrežnu žlijezdu, štitnjaču i hipofizu.

U disanju je tajna uspjeha

Dinah Rodrigues iz Brazila osmislila je program joge za hormonalno zdravlje žene. U Hrvatskoj seminare hormonalne joge drži Renata Reiner koja je tečaj za učiteljicu hormonalne joge završila kod Dinah Rodrigues 2008. godine u Düsseldorfu. Renata Reiner je i instruktorica TriYoge, a svoje znanje dalje usavršava s naglaskom na joga terapiju, medicinsku korektivnu jogu te jogu za dijabetičare. Renata Reiner objasnila je da se pomoću hormonalne joge koja se uči na jednodnevnim seminarima osvještava vlastita vitalna energija. Na seminaru se svladaju tehnike pomoću kojih se energija aktivira i usmjerava u željeno mjesto u tijelu u svrhu samoiscjeljenja i postizanja hormonalne ravnoteže.

"Na seminaru hormonalne joge svlada se sedam jednostavnih vježbi zagrijavanja i 14 osnovnih joga vježbi. U tim vježbama se energija usmjerava u jajnike, štitnjaču i hipofizu. U hormonalnoj jogi važnu ulogu ima bhastrika disanje, koje se smatra najmoćnijom tehnikom disanja te služi za podizanje energije. Bhastrika disanje odvija se isključivo u trbuhu, u njegovu donjem dijelu. Sastoji se od snažnog udisaja (trbuh se širi prema van) i snažnog izdisaja (kao da želimo pupak prilijepiti za kralježnicu), s tim da pri tome nastojimo ne micati gornji dio tijela. Osim što stvara velike količine životne energije - prane, i aktivira cijeli organizam, glavna zadaća bhastrike je snažno masiranje unutarnjih organa", objasnila je Renata Reiner i naglasila da je bhastrika moćno disanje koje, ako se pravilno ne izvodi, može izazvati vrtoglavicu ili nesvjesticu pa je tu tehniku na početku najbolje vježbati uz kvalificiranog učitelja joge. Bhastrika se ne smije vježbati za vrijeme mjesečnice i ne preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom i bolestima srca.

Kako se usmjerava energija?

Ključna tehnika u hormonalnoj jogi je usmjeravanje energije, a izvodi se na kraju svake vježbe. Renata Reiner, opisala je kako se usmjerava energija:

  • Udahni i zadrži dah
  • Vrh jezika stavi na stražnji, mekani dio nepca (to je kechari mudra koja usmjerava protok životne energije ili prane)
  • Koncentriraj se na vrh nosa i izvedi mula bandhu, odnosno kontrakciju analnog sfinktera (aktivira energiju koja se zatim penje prema vrhu nosa)
  • Zatim usmjeri koncentraciju prema onom mjestu u svom tijelu koje želiš aktivirati (npr. na jajnike)
  • Lagano i s koncentracijom, izdiši i pri tome vizualiziraj i osjećaj kako energija struji prema mjestu na koje želiš da stigne

Napomena: u tekstu nema opisa vježbi budući da je prilikom izvođena položaja iznimno bitno disanje te na ovaj način ne bi bilo dovoljno jasno objašnjeno.

Pogledaj asane za žene u svim životnim razdobljima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.