Fitness 23. travnja 2013.

Trening za zdrave zglobove i cirkulaciju

Gyrotonic2
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si u potrazi za novom energijom ili imaš osjećaj da psihički i fizički stagniraš, doznaj sve o novom sustavu vježbanja na gyrotonicu, jedinstvenom sistemu koji stimulira i osnažuje živčani sustav i povoljno djeluje na protočnost energije unutrašnjih organa. Gyrotonic ti predstavlja kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina

Po prvi puta u Hrvatskoj na kongresu ''Prilagodljivost na stres - Aktivnosti i zdravlje novih generacija u 21. stoljeću'' održanom u Kineziološkom učilištu Body tehnike 20. i 21. travnja prikazane su vježbe na stroju gyrotonicu.

Spiralni pokreti koji neprekidno teku

Ovaj način vježbanja na vrlo harmoničan način navodi vježbača na pokretanje preko fizičkih granica koristeći moć vizualizacije, povećavajući tako funkcionalne kapacitete cijelog organizma. Cilj ove filozofije je jednostavan, a opet predstavlja dugi put rada na sebi na svim razinama. Osjećati se kod ''kuće'' u vlastitom tijelu, bez bolova, bez restrikcija i inhibicija te doživjeti ispunjenost vlastitog postojanja postiže se ovim vrlo kreativnim, kružnim i spiralnim pokretima koji "neprekidno" teku.

Gyrotonic je predstavila magistrica kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina, idejna začetnica kongresa i inovatorica body tehnike koja smatra da bi gyrotonic trebala probati svaka osoba kojoj je bitno njeno fizičko ali i psihičko stanje. 'Vježbajući na gyrotonicu um se vraća u tijelo. To nije sistem vježbi za mišiće, ligamente ili izgled nego prvenstveno za zdravlje', rekla je Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Snaga unutrašnjeg pokreta

Gyrotonic je sustav vježbanja koji je 1980.godine utemeljio Mađar Julije Horvath. Predstavlja moderan pristup rješavanju tjelesnih blokada posredstvom skladnog, fluidnog i suptilnog pokretanja cijelog tijela. Inovator ga je stvorio intuitivno - slušajući potrebe svoga tijela. Na vrhuncu svoje plesačke karijere ozlijedio je ahilovu tetivu, što je za njega značilo okretanje nove životne stranice. Otkrio je snagu unutrašnjeg pokreta i tu jedinstvenu spoznaju pokretanja tijela počeo prenositi ljudima oko sebe.

Postupno je stvarao serije vježbi na prostirci, a danas se te vježbe zovu Gyrokinesis i temelje se na principu luka i grbice (arch and curl). Nedugo nakon toga izrađene su specifične drvene, specijalno dizajnirane naprave koje dopuštaju jedinstvenu slobodu pokreta. Suprotno dosadašnjim tradicionalnim napravama iz fitness ili pilates programa, ovdje naprava potiče pokret da putuje po spiralnim i kružnim putanjama ostvarujući najfiniju koordinaciju, snagu i fleksibilnost.

Na sljedećoj stranici doznaj o povoljnim učincima gyrotonica na zdravlje.

Povećava zglobnu mobilnost

Gyrotonic u osnovi povećava cirkulaciju kroz aerobnu kardiovaskularnu stimulaciju, limfne protoke i energetsku protočnost. Koristeći pune kapacitete zglobnog tkiva u svim smjerovima, povećava i zglobnu mobilnost. Djeluje na povećanje eliminacijskih procesa tijela jednako kao i na povećanje kvalitete apsorpcijskih procesa stanica. Stimulira i osnažuje živčani sustav zbog čega ga mnogi osim u terapijske svrhe koriste i u psihološkim obradama emocionalnih stanja. Mobilizira kralješnicu u svim dijelovima sprečavajući njezinu rigidnost, krutost i vraćajući joj funkciju koja korelira s unutrašnjim organima.

Kako uspješno omogućuje jasniju percepciju vlastitog tijela i unutrašnjeg osjećaja, otvara nove putove energetskim tokovima koje balansira i povezuje. Osnovni pokret luka i grbice (arch and curl) služi za pripremu organizma preko funkcije srca i pluća (oksigenacija i ritmična pulsacija) te za mobilizaciju kralješnice, ramena i osvještavanje životne snage u zdjelici. Posredstvom sustava meridijana pokreti uvijanja, izvijanja i valova djeluju na protočnost energije unutrašnjih organa (posebno bubrega, jetre i crijeva), na povezanost sakralne i kranijalne kosti, na bolji polaritet lijeve i desne strane tijela te na uravnoteženje simpatičkog i parasimpatičkog dijela nervnog sustava. Neke od ostalih vježbi su hamstring series, upper body series, leg work series, abdominal series i upper body opening series.

Nova metoda za terapiju skolioze

Gyrotonic stimulira vlastitu sposobnost tijela za ozdravljenjem te se preporučuje osobama koje su u potrazi na novom energijom, novim osjećajem mira i zdravljem, osobama koje imaju osjećaj da psihički i fizički stagniraju ili su već bolesni. Snaga gyrotonica leži u finom međusobnom djelovanju pokreta, misli, daha, kralješnice, čakri i žlijezda.

Istraživanje provedeno na sveučilištu Myong Ji Univ., Yoon, Sook Hyang pokazalo je kako je gyrotonic efikasniji u terapiji sa skoliozom od današnjih standardnih metoda vježbanja. Za 24 sata vježbanja pacijentima se značajno poboljšala primarna zakrivljenost po Coobu (T6-T 12), a istraživači predlažu da se standardiziraju vježbe na gyrotonicu ciljano za skoliozu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Zdrava__Krava
   Zdrava__Krava

   Draga Mojamajka, s Ana Marijom nismo snimili video s vježbama na Gyrotonicu. Na tu temu imamo samo ovu reportažu. Najbolje bi bilo da je kontaktiraš preko PBS centra i pitaš sve što te zanima: http://www.pbs.com.hr/ Pozdrav od Zdrave Krave

  • Default avatar -
   Mojamajka

   Molim da mi odgovorite gde i kako se mogu pogledati vezbe GYROTONIC? Da li se Videa mogu naci na You Tube-u i pod kojim nazivom- mislim na vezbe koje vodi Ana Marija jagodic, Rukavina. Srdacan pozdrav.

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.