Fitness 18. prosinca 2009.

Egzotičnim plesom otopi kalorije i strah

Ruska
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tribal plesni stil vuče korijene iz indijskog stila i bliskoistočnih folklornih elemenata, a namijenjen je ženama koje kroz svoj trening žele steći bolju kondiciju, regulirati tjelesnu težinu i otpustiti stres, te steći novu razinu samopouzdanja

Program rada škole plesa 'American Tribal Style' je prepoznatljiv plesni izraz koji je osvojio Ameriku gdje je postao svojevrstan pokret, a postaje sve popularniji i u Hrvatskoj. Tribal potiče toleranciju, komunikaciju i uvažavanje svih članova, te u tom smislu oživljava drevne ženske običaje.

Ekipa zdravekrave je posjetila Tribal studio Spot - prvu školu orijentalnog plesa kod nas koja je definirala program rada, a uskoro će biti i formalno priznata među svjetskim ATS centrima.

Tribal studio Spot nudi šest stupnjeva plesa, a mi smo prisustvovali rekreativnom početnom treningu na kojem se osvještava držanje, te se kroz vježbe fokusa razvija osjećaj za prostor i orijentaciju.

Ružica Rushka Tomić, glazbeni pedagog, voditeljica i jedna od osnivačica Tribal studija Spot nam je objasnila zašto je u originalni program škole ugradila je i terapeutske principe Alexander tehnike.

'Već sam ranije kao muzičar izučavala Alexander tehniku, metodu koja je dizajnirana za muzičare, glumce i plesače, ali i za ljude koji obavljaju svakodnevne aktivnosti u uredu. Metoda uči kako držati kralježnicu u optimalnoj pozi tako da se ne narušava energetski protok od glave preko leđa do dna kralježnice', objašnjava Ružica.

American Tribal Style je namijenjen ženama koje su već plesale, ali i potpunim početnicama. U udobnom ambijentu Zagrebačkog kazališta lutaka žene imaju priliku, neke i po prvi put, isprobati i doživjeti ples.

'Naglasak je na pravilnom disanju i pravilnom držanju kralježnice, to je taktilna metoda, a voditelj polaznicama pomaže da osvijeste i uđu u vlastito tijelo, osjete gornje i donje trbušne mišiće, leđa, te da osjete izvlačenje vratne kralježnice', dodaje.

Više info na: www.plesna-skola.hr

Faze treninga

Program plesa 'American Tribal Style' sastoji se od:

  • yoga vježbe - sat počinje yoga vježbama sa naglaskom na pravilnom disanju, kroz jednostavne asane koje mogu izvesti svi opušta se tijelo i smiruje um
  • vježbe na podu - drugi dio sata izvodi se na podu i osvještavaju se mišići abdomena i pravilno držanje glave, vrata i leđa
  • osnovni plesni elementi - treći dio treninga te upoznaje s osnovnim plesnim elementima
  • vježbe istezanja - rade se zadnjih deset minuta sata sa naglaskom na disanju kako bi se izbjegle upale mišića

Zavoli tijelo kroz ples

Koliko nam ples može pomoći u mršavljenju i podizanju samopouzdanja, upitali smo Ružicu Rushku Tomić.

'Žene od plesa dobiju općenito bolji dojam o svom tijelu. Koliko je tijelo lijepo ne ovisi o tome koliko netko ima masnih naslaga, već o tome koliko ga lijepo držimo, koliko smo otvoreni prema okolini'.

'Trbušni ples je zapravo mišićni ples, a sam rad na trbuhu - našem centru (suncu) gdje su nam osim trbušnih mišića smještene i naše emocije je važan jer pomoću njega ostavljamo dojam prema našoj okolini'.

'Tek kada osvijesti sebe i svoje tijelo, žena može početi s mršavljenjem jer je tad spremna da odbaci ono što joj ne treba', objašnjava Ružica.

Prednosti Tribal plesa

Kroz dinamičan program Tribal plesa :

  • troše se kalorije
  • učvrščuju se mišići i poboljšava se njihov tonus
  • pojačava se rad srca
  • mobilizira cijeli sustav disanja jer se diše punim plućima
  • poboljšava se držanje cijelog tijela

Iskustva polaznica

Goga Pokrajec je mlada mama koja pohađa plesne treninge kod Ružice već nekoliko mjeseci.

'Primjećujem poboljšanje držanja, veću pokretljivost leđa, ruku i nogu, a cijelo tijelo mi je puno razgibanije otkad plešem i imam puno više samopouzdanja', priča Goga.

Jelena Tizaj se već ranije upoznala s Alexander tehnikom jer radi kao fizioterapeut.

'Upisala sam trening plesa da se opustim i zabavim nakon napornog dana, a alexander tehniku disanja poznajem od prije, i smatram da ovakav program koji uključuje vježbe disanja, istezanja i plesa diže energiju i popravlja držanje cijelog tijela, te smanjuje bolove u leđima', objašnjava Jelena.

Marijana Kuduz pleše gotovo godinu dana, a osobito joj se sviđa atmosfera i zajedništvo na treningu.

'Oduvijek volim trbušni ples, a posebno mi se sviđa što ovdje nema natjecateljskog duha, vlada super energija među curama, nakon sata plesa se osjećam bolje i više prihvaćam svoje tijelo, jer mu šaljem pozitivne vibracije', ispričala je Marijana.

Grupe su od sedam do deset polaznica, vježba se dva puta tjedno po sat vremena, dobna skupina je od 16 do 55 godina.

Nakon Nove Godine kreću nove plesne grupe, a prijaviti se možeš na : plesnistudio.spot@gmail.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.