Fitness 21. kolovoza 2009.

Biciklom do avanture i vitke linije

Biciklizam_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez obzira uživate li u laganoj vožnji seoskim cestama ili ste ovisni o adrenalinu te za izazov birate najzahtjevnije staze, vožnja biciklom idealan je način da potrošite suvišne kalorije, učvrstite mišiće, ali i upoznate prirodne ljepote koje vas okružuju.

Vožnja biciklom je in

Upravo iz spomenutih razloga, većina hrvatskih nacionalnih parkova, među kojima se posebno ističe Nacionalni park Plitvička jezera s jednom od najljepših biciklističkih staza u Europi (www.np-plitvicka-jezera.hr), obilježila je sve svoje biciklističke rute te osigurala mape kako bi potaknula turiste, ali i zaljubljenike u biciklizam da, na ekološki osviješten način, što kvalitetnije dožive netaknutu prirodu.

 Popularnost kombiniranja krstarenja i biciklističkih tura po otocima također je sve popularnija dok, po broju i pristupačnosti staza, prednjači Istra, u kojoj se, na 2.600 kilometara proteže šezdesetak ucrtanih bike staza. Oko 70 posto staza su mountain, odnosno "bijeli", poljski ili šumski putevi, dok su ostale asfaltirane.

Najteže staze nalaze se na najvišim dijelovima Istre, na Ćićariji, a za prolazak njima potrebna je vrhunska tjelesna spremnost i umješnost u vožnji na "vlastiti pogon".(www.histrica.com).

No, i oni koji ovo ljeto ne kreću put mora i ostaju u gradu, također mogu uživati u čarima vožnje biciklom. Za njih je internetski portal pedala.hr (www.pedala.hr) pripremio popis biciklističkih staza diljem Hrvatske te ih razvrstao po dužini i zahtjevnosti, a da se ne bi izgubili, tu su i GPS mape ruta. Robert Rigo i Gojko Grubor, entuzijasti koji stoje iza pedale.hr, također su pripremili kratku edukaciju za sve ljubitelje biciklizma, ali i one koji će to tek postati.

Osnovna pravila za sigurnu vožnju

Kako bi vožnja bila što ugodnija i sigurnija potrebno je pridržavati se osnovnih pravila koja se primjenjuju i na najkraćim biciklističkim putovanjima.

Prije no krenete na put, provjerite ispravnost bicikla, pogotovo ako ga dulje vrijeme niste koristili. Također, obavezno ponesite dovoljno hrane i vode, kako bi izbjegli dehidraciju i gladovanje. Naime, na zahtjevnijim rutama na dan biciklisti potroše i do 5000 kcal, stoga je kvalitetna hrana iznimno važna da bi se podmirlili svi energetski i nutritivni zahtjevi tijela.

Pritom je najbolje "kopirati" kalorijsku raspodjelu profesionalnih biciklista: obroke složite tako da sadrže 60 posto ugljikohidrata, 25 posto proteina i 15 posto masnoća. S obzirom da alkohol potiče dehidraciju, žeđ tijekom bicikliranja ne gasite pivom već običnom vodom, a alkoholna pića izbjegavajte i do 24 sata nakon vožnje. Tijekom vožnje pijte svakih 10-15 minuta. Ako je izrazito toplo i vlažno vrijeme, pijte svakih 5 minuta.

Biciklizam je naporniji i od triatlona

Ako ste za užitak vožnje biciklom odabrali sasvim novu biciklističku stazu, obavezno ponesite zemljopisnu kartu i kompas, ali i rezervnu te vodonepropusnu odjeću, kako bi vješto doskočili nepredviđenim situacijama. Pribor za prvu pomoć, kao i onaj za brzi popravak bicikla također su nezaobilazni, želite li maksimalizirati sigurnost vožnje.

Prema Hrvatskom biciklističkom savezu, biciklizam je najzahtjevniji sport, pogotovo kada je riječ o brdskom biciklizmu; na rang listi pretiče i triatlon, skijaško trčanje te maraton. O tome najbolje svjedoči podatak da natjecatelji Tour de Francea potroše energije kao fizički radnik za 75 dana najtežeg osmosatnog rada.

U brdskim etapama biciklisti za pet do sedam sati potroše i do 12.500 kcal stoga je racionalna potrošnja energije najbitnija tijekom vožnje napornim stazama. Kako bi izbjegli rasipanje energije, zbog kojeg bi svoje biciklističko putovanje mogli završiti ranije od očekivanog, vozite se unutar svojih mogućnosti i obavezno prilagodite brzinu svojim sposobnostima i terenu na kojem se nalazite.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.