Fitness Istrči do kraja 16. listopada 2018.

70-godišnjakinja istrčala maraton za 3 sata i 30 minuta

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S vremena na vremena potrebna nam je motivacija za vježbanje, a ove nedjelje to napravila je 70-godišnja Jeannie Rice koja je istrčala maraton u Chicagu za 3 sata i 30 minuta i postavila svjetski rekord za svoju dobnu skupinu.

Jeanne je 70-godišnjakinja iz Ohija, a svjetski rekord koji je do tada držala Njemica Helge Mikette, srušila je tako što maraton u Chicagu završila za 3 sata 27 minuta i 50 sekundi. 

Možda te zanima... Trčanje vs. meditacija: što je bolje za tvoj mozak i raspoloženje? Fitness Možda te zanima... Kako trčanje može promijeniti tvoj život Fitness

Jeanne Rice inače se bavi prodajom nekretnina na području Clevelanda, a na taj posao se vratila ubrzo nakon utrke. Svjetski rekord je oborila u nedjelju, a već u utorak se vratila na posao. Jeanne Rice je rođena u Koreji, a 1968. godine preselila se u SAD, kad je imala 19 godina. Nakon što je otišla posjetiti obitelj u Koreju 1983. godine, dobila je 3 kilograma. 

"Ideš posjetiti rođakinje i tete i svi misle da gladujemo u Americi", rekla je: "To je blagovanje svaki put kad idemo. Morali smo jesti da budemo pristojni. Došla sam kući i htjela sam izgubiti nekoliko kilograma. "

Tada je počela trčati, a ubrzo je otkrila da je joj dobro ide. Uz minimalne treninge i napore uskoro se počela natjecati u lokalnim utrkama. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istrčala je 116 maratona

Godine 1984. počela je trčati maratone, prvi je istrčala za 3 sata i 45 minuta u Clevelandu, a slijedio je maraton u Columbusu koji je istrčala za 3 sata i 16 minuta. Posljednji maraton, istrčan u Chicagu, bio je njezin 116. maraton, a trčanje ju je odvelo diljem svijeta - Kineski zid, Novi Zeland, Prag, Pariz, London, Madrid, Dublin i Island. 

Tijekom priprema za maraton u Chicagu, Rice je istrčala sedam puta 30 kilometara, a tjedna kilometraža dosezala je oko 65 kilometara. Obično je trčala u 5:30 sati s prijateljima, od kojih su mnogi muškarci, a svi su mlađi od nje. 

"Pomaže mi trčanje sa snažnim trkačima", rekla je Jeanne za Runner's World. 

Trčanje je, kaže Rice, sport s kojim možeš stati i nastaviti u bilo kojem trenutku tijekom svog života i ne ovisiš o drugim ljudima. 

"Nekad sam trenirala tenisa", rekla je: "Ali za njega moraš imati partnera. Kad trčiš, možeš se natjecati protiv bilo koga, a to je zabavno. Možeš pobijediti mlađe od sebe."

Njezina dob nju ne zaustavlja. "Uopće ne osjećam da imam 70 godina", rekla je te dodaje da će trčati koliko god bude mogla. Njezin sljedeći cilj je osvojiti šest svjetskih maratona za svoju dobnu skupinu. Učinila je to u Bostonu i Chicagu, a maraton u New York je sljedeći. 

"Ne želim samo sudjelovati. Želim pobijediti!" rekla je Jeanne. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.