Eko 21. rujna 2021.

970 megatona CO2 otpušteno je u atmosferu ovo ljeto zbog požara u Rusiji

Foto: shutterstock Ukupna procijenjena emisija CO2 uslijed požara u Rusiji od lipnja do kolovoza iznosila je 970 megatona, s tim da Saha i Čukotka čine 806 megatona
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici Službe za praćenje atmosphere Copernicus (CAMS) pomno su pratili ljeto velikih požara koji su pogodili mnoge zemlje sjeverne hemisfere i uzrokovali rekordnu emisiju ugljika u srpnju i kolovozu.

Znanstvenici Službe za praćenje atmosphere Copernicus (CAMS) pomno su pratili ljeto velikih požara koji su pogodili mnoge zemlje sjeverne hemisfere i uzrokovali rekordnu emisiju ugljika u srpnju i kolovozu. CAMS, koji provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje iz EU-a, izvješćuje da tijekom ovogodišnje sezone borealnih požara nisu bili zahvaćeni samo veliki dijelovi sjeverne hemisfere, već su i broj požara, njihova postojanost i intenzitet bili izvanserijski.
Kako se sezona borealnih požara bliži kraju, znanstvenici CAMS -a otkrivaju:

  • Suhi uvjeti i toplinski valovi na Mediteranu doprinijeli su žarištu velikih požara s velikim brojem intenzivnih i brzo razvijajućih požara u cijeloj regiji, koji su stvorili velike količine zagađenja dimom.
  • Srpanj je bio rekordan mjesec na globalnoj razini u skupu podataka GFAS-a s 1258,8 megatona CO2. Više od polovice ugljičnog dioksida pripisano je požarima u Sjevernoj Americi i Sibiru.
  • Prema podacima GFAS-a, kolovoz je bio i rekordan mjesec u požarima, tijekom kojeg se globalno u atmosferu ispustilo 1384,6 megatona CO2.
  • Arktički požari oslobodili su 66 megatona CO2 u razdoblju od lipnja do kolovoza 2021.
  • Ukupna procijenjena emisija CO2 uslijed požara u Rusiji od lipnja do kolovoza iznosila je 970 megatona, s tim da Saha i Čukotka čine 806 megatona.
Možda te zanima... Ekološka katastrofa: U požarima u Rusiji gori 3 milijuna hektara šume! Eko

Globalno zatopljenje povećava zapaljivost i opasnost od požara, a požari povećavaju CO2 tako da smo u začaranom krugu

Mark Parrington, viši znanstvenik i stručnjak za šumske požare u ECMWF-ovoj službi za nadzor atmosfere Copernicus, komentira: "Cijelo ljeto pratili smo aktivnosti požara na sjevernoj hemisferi. Ono što se istaknulo kao neobično bili su broj požara, veličina područja na kojima su gorjeli, njihov intenzitet, ali i njihova postojanost. Na primjer, požari u Republici Saha u sjeveroistočnom Sibiru gore od lipnja i počeli su se smanjivati tek krajem kolovoza, iako smo početkom rujna promatrali neke požare koji se nastavljaju."

Slična je priča u Sjevernoj Americi, dijelovima Kanade, sjeverozapadnom dijelu SAD-a i Kaliforniji, koji su od kraja lipnja i početka srpnja doživjeli velike požare i još uvijek traju. „Zabrinjavajuće je što suši i topliji regionalni uvjeti - uzrokovani globalnim zatopljenjem - povećavaju zapaljivost i opasnost od požara uslijed zapaljenja vegetacije. To je dovelo do vrlo intenzivnih i brzo razvijajućih požara. Iako lokalni vremenski uvjeti igraju ulogu u stvarnom ponašanju požara, klimatske promjene pomažu u stvaranju idealnih uvjeta za požare. I u idućim tjednima očekuje se još požara širom svijeta, budući se sezona požara u Amazoniji i Južnoj Americi nastavlja razvijati,” dodaje.

Možda te zanima... Zašto su požari iz godine u godinu sve opakiji diljem svijeta? Eko

Satelitsko promatranje aktivnih požara u gotovo stvarnom vremenu

Znanstvenici iz CAMS-a koriste satelitsko promatranje aktivnih požara u gotovo stvarnom vremenu kako bi procijenili emisije i predvidjeli utjecaj zagađenja zraka. Ova opažanja omogućavaju mjerenje toplinske snage požara poznate kao snaga zračenja požara (FRP), koja je povezana s emisijom. CAMS procjenjuje dnevne globalne emisije požara svojim Globalnim sustavom za asimilaciju požara (GFAS) koristeći FRP opažanja s NASA-inih satelitskih instrumenata. Procijenjene emisije različitih zagađujućih tvari u atmosferi koriste se kao površinski rubni uvjeti u sustavu predviđanja CAMS-a, na temelju sustava vremenske prognoze ECMWF-a, koji modelira transport i kemiju zagađivača atmosfere, kako bi se predvidjelo koji će biti utjecaj na globalnu kvalitetu zraka u sljedećih pet dana.
Sezona borealnih požara obično traje od svibnja do listopada s najvećom aktivnošću između srpnja i kolovoza. Od požara najugroženije regije ovoga su ljeta bile:

Mediteran

Mnoge nacije u istočnom i središnjem Mediteranu pretrpjele su posljedice intenzivnih požara tijekom srpnja i kolovoza s dimom koji je jasno vidljiv na satelitskim snimkama i CAMS-ovim analizama i prognozama koje prelaze istočni mediteranski bazen. Budući je jugoistočna Europa doživjela produžene uvjete toplinskih valova, podaci CAMS -a pokazali su da je dnevni intenzitet požara u Turskoj dosegao najviše razine u GFAS skupu podataka koji datiraju od 2003. Nakon požara u Turskoj, ostale zemlje u regiji koje su bile pogođene razornim požarima su: Grčka, Italija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Alžir i Tunisu. Požari su u kolovozu pogodili i Iberijski poluotok, zahvativši ogromne dijelove Španjolske i Portugala, posebno veliko područje u blizini Navalacruza u provinciji Avila, zapadno od Madrida. Ekstenzivni požari također su registrirani istočno od Algera u sjevernom Alžiru, pri čemu su prognoze CAMS-ovog GFAS-a pokazivale visoke površinske koncentracije zagađujućih finih čestica PM2.5 (usporedite naslovnu sliku).
 
GEFF-ove prognoze opasnosti od požara inicijalizirane su 31. srpnja 2021., prikazujući "vrlo ekstremno" (ljubičasto zasjenjenje) oko Sredozemlja na dan 7. kolovoza. Izvor: EFFIS.

 | Author: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL Foto: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL Grčka, Afidnes 5. kolovoza, treći dan borbe s požarima, sačuvano mjesto antičkih Olimpijskih igara

Sibir

Dok Republika Saha u sjeveroistočnom Sibiru obično svakog ljeta doživljava određeni stupanj požara, 2021. je bila neobična, ne samo po veličini, već i po postojanju požara visokog intenziteta od početka lipnja. Novi rekord u emisijama postavljen je 3. kolovoza za regiju, a emisije su se također više nego udvostručile u odnosu na ukupan iznos od lipnja do kolovoza. Osim toga, dnevni intenzitet požara dosegao je iznadprosječne razine od lipnja i počeo se smanjivati tek početkom rujna. Druga područja pogođena u Sibiru su Čukotska autonomna oblast (uključujući dijelove Arktičkog kruga) i Irkutska oblast. Povećana aktivnost koju su primijetili znanstvenici CAMS-a odgovara povećanju temperatura i smanjenoj vlažnosti tla u regiji.   

Možda te zanima... Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija Eko

Sjeverna Amerika

Šumski požari velikih razmjera gorjeli su u zapadnim regijama Sjeverne Amerike tijekom srpnja i kolovoza pogađajući nekoliko kanadskih provincija, kao i sjeverozapadni dio SAD-a i Kaliforniju. Takozvani Dixie požar koji je bjesnio sjevernom Kalifornijom sada je jedan od najvećih ikada zabilježenih u povijesti države. Rezultat onečišćenja uslijed trajne i intenzivne požarne aktivnosti utjecao je na kvalitetu zraka za tisuće ljudi u regiji. Globalne prognoze CAMS-a također su pokazale mješavinu dima iz dugogodišnjih požara koji gore u Sibiru i Sjevernoj Americi putujući preko Atlantika. Vidio se jasan pramen dima koji se kretao sjevernim Atlantikom i dopirao do zapadnih dijelova Britanskih otoka krajem kolovoza prije nego što je prešao ostatak Europe. To se dogodilo dok je saharska prašina putovala u suprotnom smjeru preko Atlantika, uključujući dio iznad južnih područja Mediterana, što je rezultiralo smanjenom kvalitetom zraka.  
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.