Eko 01. kolovoza 2019.

Ekološka katastrofa: U požarima u Rusiji gori 3 milijuna hektara šume!

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagirao je na požare koji su zahvatili 3 milijuna hektara šuma, a izvanredno stanje pokriva pet regija. Postoji mogućnost neposrednih utjecaja na zdravlje stanovnika.

The Guardian prenosi da je Putin pozvao vojsku da se bori protiv šumskih požara koji danima haraju po nepreglednim prostranstvima Sibira, obavijajući čitave gradove crnim dimom. Zaštitnici okoliša upozorili su da bi razmjeri požara mogli ubrzati globalno zagrijavanje, uz neposredne utjecaje na zdravlje stanovnika.

Oko 3 milijuna hektara šume u centru i na istoku zemlje zapaljeno je u srijedu, priopćile su vlasti. Grozni dim zahvatio je mala naselja, kao i gradove u zapadnom Sibiru i regiji Altai, a također i na Uralu, poput Čeljabinska i Jekaterinburga. Putovanje zrakoplovom također je poremećeno. "Nakon pregleda izvještaja ministra za izvanredne situacije, Putin je uputio ministarstvo obrane da se pridruži naporima na gašenju požara", saopćila je ruska medijska služba Kremlja.

Oko 2700 vatrogasaca bori se protiv požara, javila je novinska agencija Interfax. Ministarstvo obrane priopćilo je novinske organizacije da je u područje Krasnojarsk upućeno 10 aviona i 10 helikoptera, jedan od najteže pogođenih.

Kremljeva tiskovna služba priopćila je kako su oružane snage u teško pogođenom Irkutskom području pripremljene u velikoj pripravnosti, ali nisu pružili dodatne detalje.

Uništena je šuma u Krasnojarsku. Požari potaknuti suhim grmljavinama pri temperaturama većim od 30C (86F) širili su se jakim vjetrovima, objavila je ruska Federalna agencija za šumarstvo. U pet regija proglašena je izvanredna situacija. Stanovnici su prenijeli slike na društvene medije na kojima se vide putevi magloviti od dima i sunca jedva vidljivo.

Većina požara bjesni u zabačenim ili nepristupačnim predjelima. Nadležne vlasti donose odluku o njihovom gašenju samo ako je procijenjena šteta premašila troškove operacije. Peticija pokrenuta na change.org prije tjedan dana kojom se vlasti pozivaju da učine više u borbi protiv požara skupila je više od 800 000 potpisa.

Ljetni požari su česti u Rusiji, ali ove godine su se proširili dalje nego inače. Prema nacionalnoj podružnici Greenpeacea, gotovo 12 milijuna hektara šume ove je godine uništeno, što uzrokuje značajne emisije CO2 i smanjuje budući kapacitet šume da apsorbira ugljični dioksid.

Glasnogovornik okolišne skupine rekao je za radio stanicu Echo iz Moskve da sudjelovanje vojske neće drastično poboljšati situaciju. Gregory Kuksin, koji vodi program prevencije požara Greenpeacea u Rusiji, rekao je da raspoređivanje vojnih jedinica u šumu može nanijeti više štete nego koristi. Također je kritizirao vlasti zbog, kako je rekao, odgođenog odgovora na krizu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.