Eko Arhitektura i zdravlje 06. rujna 2018.

Izloženost plavom svjetlu blokira proizvodnju ovog hormona

Foto: VELUX
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rad noću, kasniji odlazak u krevet i sve više vremena koje provodimo ispred ekrana i pod umjetnom rasvjetom postali su stil života modernog društva. A koje su posljedice?

Mnoge medicinske studije (Koukkari, Sothern, 2006.) pokazuju da noćni smjenski rad ima brojne negativne učinke na fizičko i psihosocijalno stanje. Izloženost umjetnoj svjetlosti noću povećava rizik od nekih vrsta raka kao što su rak dojke, rak prostate i rak debelog crijeva.

Izloženost plavom svjetlu ekrana blokira proizvodnju hormona melatonina

Međutim, nije samo noćni rad jedini uzročnik i rizik. Svakodnevne navike poput gledanja televizije do dugo u noć, sjedenja ispred računala prije spavanja ili pregledavanje mobitela u krevetu do sitnih sati, blokiraju prirodnu proizvodnju najjačeg antitumorskog borca u tijelu, hormona melatonina.

Tijekom dana nam je potrebna svjetlost kako bi mogli raditi, a za dobar san noću potrebna je potpuna tama u prostoriji. Ako smo izloženi svjetlosti direktno prije spavanja ili noću, proizvodnja melatonina je potisnuta. Istraživanja su pokazala da izlaganje plavoj svjetlosti, malih valnih duljina, smanjuje proizvodnju melatonina. Koliko god se to možda čini nevažnim, za dobar san trebamo potpuni mrak. Ako u spavaćoj sobi ne postoje tamni zastori ili rolete za zamračenje, sigurno dio svjetlosti pa čak i one od ulične rasvjeta ulazi u sobu. U tom slučaju čak i kada zatvorimo oči, svjetlost prolazi preko kapaka.

 | Author: VELUX Foto: VELUX

Svjetlost kratkih valnih duljina (plavi dio spektra – fluorescentna i halogena svjetla) najviše ometa sintezu melatonina, dok izvori svjetlosti dugih valnih duljina imaju manje štetan učinak. Kod zdravih osoba lučenje melatonina se može ometati već sa svjetlošću jačine 1,3 luksa. Obična žarulja od 40 W proizvodi svjetlost od 50 luksa.

Sve veća upotreba mobilnih uređaja, tableta i računala povećava rizik od raka

Neka istraživanja (Schernhammer, Hankinson, 2005.) pokazuju da smanjena proizvodnja melatonina noću zbog umjetnog svjetla otvara vrata razvoju tumorskih bolesti, posebno raku dojke kod žene iznad 50 godina starosti. Poznato je da svaki čovjek nosi tumorske stanice u tijelu čiju aktivnost stalno kontrolira imunološki sustav, a melatonin je hormon koji noću upravo potiče imunološku antitumorsku aktivnost. Naravno da su dob, debljina, alkohol, pušenje, hormonska terapija i nasljedna obilježja i dalje glavni čimbenici rizika za pojavu raka dojke kod žena, no sva češća upotreba računala i mobilnih uređaja u večernjim satima predstavljaju rizik.

Uloga umjetnog svjetla kod drugih tumorskih bolesti se intenzivno istražuje. Tako se vjeruje da je izloženost svjetlosti noću potencijalni čimbenik rizika za pojavu raka prostate i raka debelog crijeva. Treba stalno imati na umu da mrak stimulira sintezu melatonina i njegovo otpuštanje u tijelu, dok gasvjetlost koči. Najviša razina melatonina u tijelu je za vrijeme sna oko pola noći. Rezultati svih ovih istraživanja pokazuju da je pretjerana izloženost umjetnoj rasvjeti noću, bilo kod kuće ili na poslu, potencijalna opasnost za pojavu tumorskih bolesti kao i drugih zdravstvenih problema.

Savjeti za 'digitaln detoks' prije spavanja

Kako bi spriječili rizik od bolesti zbog smanjenje proizvodnje melatonina, a uzrokovane noćnom izlaganju svjetlosti, pokušaj odraditi digitalni detoks. Jasno je da tijekom dana, zbog posla i privatnih obaveza, u određenoj mjeri moraš koristiti računala, mobitele i druge uređaje pa je najbolje da promijeniš svoje navike u večernjim satima, prije spavanja. Pokušaj slijediti ove savjete:

1. Izbjegavaj gledanje u zaslon prije spavanja. Nemoj koristiti mobitel i ostale uređaje minimalno 90 minuta prije odlaska u krevet. 

2. Promijeni navike prije spavanja. Umjesto provjeravanja društvenih mreža, 90 minuta prije spavanja, čitaj knjigu, meditiraj ili napravi kupku. 

3. Smanji izloženost plavom svjetlu u večernjim satima. Neki uređaji imaju 'noćni način rada' pa ga počni koristiti.  

4. Postavi mobitel na 'način rada u zrakoplovu'. Tako nećeš doći u napast prije spavanja provjeravati e-mail, poruke i obavijesti. 

5. Nabavi običan sat na baterije s budilicom te udalji mobitel od kreveta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.