Eko 23. rujna 2020.

Uzrok naglom smanjenju broja insekata moglo bi biti zračenje mobilnih telefona

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zračenje mobilnih telefona moglo bi pridonijeti naglom smanjenju populacije insekata uočenom posljednjih godina u većini europskih država, pokazala je opsežna studija iz Njemačke.

Uz negativan utjecaj pesticida i gubitak staništa, povećana izloženost elektromagnetskom zračenju "vjerojatno ima negativan utjecaj na svijet insekata", pokazuju rezultati studije predstavljeni prošli tjedan u Stuttgartu. Studija još nije prošla recenziju ostalih neovisnih znanstvenika.

Analizu 190 znanstvenih istraživanja su, zajedno s Njemačkom udrugom za zaštitu prirode i biološku raznolikost (NABU) provele i dvije nevladine organizacije, jedna iz Njemačke i druga iz Luksemburga. Studija se poziva na rezultate 83 znanstvene studije, od kojih su 72 pokazale negativan učinak zračenja na pčele, ose i muhe.

Spomenuti negativni učinci kreću se od smanjene sposobnosti letenja i navigacije zbog poremećaja magnetskih polja do oštećenja genetskog materijala i ličinki. Konkretno, zračenje mobilnih telefona i bežičnih internetskih mreža otvara kalcijeve kanale u određenim stanicama, što znači da one pritom apsorbiraju više kalcijevih iona. To u insekata može izazvati biokemijsku reakciju koja remeti njihov cirkadijalni ritam i negativno utječe na njihov imunosni sustav.

Pčele Možda te zanima... Zbog pčela medarica izumiru druge pčele Eko

"Studija ukazuje na to da bismo, analizirajući dramatično smanjenje broja insekata, morali razmisliti o svim mogućim uzrocima", smatra Johannes Enssle, šef NABU-a čije je sjedište u Baden-Wuerttembergu. Ističe da je svjestan osjetljivosti teme koja se odnosi na naše svakodnevne navike te da zna kako iza tehnologije mobilnih komunikacija stoje snažni ekonomski interesi.

Možda te zanima... Konačno priznali da je i manja količina pesticida opasna za pčele Eko

Peter Hensinger iz njemačke organizacije za zaštitu potrošača Diagnose Funk smatra da treba posvetiti veću pozornost mogućim negativnim učincima zračenja na životinje i ljude, posebno s obzirom na uvođenje 5G tehnologije. Očekuje se da će mreže opremljene novom tehnologijom nuditi i stotinu puta veću brzinu od postojećih 4G mreža. To je saznanje rezultiralo burnim reakcijama i protivljenju aktivista angažiranih u ekološkim kampanjama koji smatraju da se mogu očekivati posljedice na zdravlje ljudi i negativan utjecaj na okoliš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.