Eko 23. kolovoza 2016.

Konačno priznali da je i manja količina pesticida opasna za pčele

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pčele u ekosustavu imaju vjerojatno jednu od najvažnijih uloga. Osim što proizvode med, također doprinose ekosustavu na način da oprašuju biljke. Svi dobro znamo da bez oprašivanja biljaka ne njihovih plodova, pa tako ni hrane za ljude i životinje.

Posljednjih nekoliko desetljeća u svijetu se pojavljuje fenomen pod nazivom "poremećaj raspada kolonija", colony collapse disorder (CCD). Radi se o nestajanju pčela kao vrste. Znanstvenici sumnjaju da je za ovaj problem zaslužna grupa pesticida pod imenom neoniktinoidi, koji su se počeli koristiti u poljoprivredi devedesetih godina prošlog stoljeća.

Danas upravo insekticidi te vrste spadaju među najčešće korištene. Smatra se da kemikalije iz pesticida uzrokuju smrt, a u blažem slučaju gubitak orijentacije kod pčela pri čemu se izgube, te umiru daleko od kolonije. Ovo automatski znači raspadanje košnice jer u nju pristiže manje hrane.

U SAD-u su konačno potvrdili da su i manje količine pesticida štetne

Nakon desetljeća sumnji, američka Agencija za zaštitu okoliša priznala je kako je potrebno razmoriti odobrenje za upotrebu neoniktinoida, skupine najčešće korištenih pesticida u SAD-u i drugim zemljema. Svoje mišljenje objavili su u siječnju ove godine i to nakon sedam godina od početka istraživanja o utjecaju imidakloprida na pčelinje zajednice

U objavljenim rezultatima studije jasno stoji kako navedeni pesticid predstavlja rizik za pčele, naročito na usjevima pamuka i citrusa koji su tretirani imidaklopridom. Kao negativni učinci primjene pesticida spominju se manji obujam oprašivanja jer pčele trpe gubitke čak i pri manjim koncentracijama pesticida.

Iz agencije poručuju kako će do prosinca ove godine objaviti i rezultate o postojanju rizika pri primjeni drugih pesticida neoniktinoida i clothianidina, a ujedno i kakav je utjecaj pesticida na druge životinjske vrste poput ptica i leptira. Studija je sada fokusirana na utjecaj pesticida na druge vrste kao što su ptice, leptiri i beskralježnjaci.

Napominu kako je agencija još 2015. godine predložila zabranu korištenja pesticida koji su otrovni za pčele, a naročito u periodu cvatnje. Ovaj prijedlog još uvijek nije zakonski riješen, a namjera je ove američke agencije zabraniti upotrebu svih štetnih pesticida u vrijeme cvatnje te zaštititi pčele na sve moguće načine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.