Stručnjaci nisu pronašli dokaze da konzumiranje govedine, svinjetine i janjetine može povećati stopu srčanih bolesti, raka, moždanog udara ili dijabetesa tipa 2.
Nema razloga za izbacivanje crvenog mesa iz prehrane zbog zdravstvenih razloga, navodi se u kontroverznoj tvrdnji skupine vodećih znanstvenika, prenosi Daily Mail.
Istraživači u Kanadi, Španjolskoj i Poljskoj bacili su sjenu na savjete o prehrani koje su usvojile zdravstvene organizacije širom svijeta. U svojem radu, akademici su analizirali prošla istraživanja kako konzumiranje mesa utječe na zdravlje više od četiri milijuna ljudi.
Nisu pronašli dokaze da konzumiranje govedine, svinjetine i janjetine može povećati stopu srčanih bolesti, raka, moždanog udara ili dijabetesa tipa 2.
Studija je bila zamišljena kao serija od pet pregleda prošlih istraživanja, provedenih od strane znanstvenika sa sveučilišta Dalhousie i McMaster u Kanadi, kao i iz Cochrane istraživačkih centara u Španjolskoj i Poljskoj.
Pregledavano je više od 60 studija koje su pratile zdravlje više od četiri milijuna ljudi, kao i 12 studija koje su testirale promjene prehrane kod oko 54.000 ljudi, a tim znanstvenika je utvrdio da su rezultati prošlih istraživanja suviše loši da bi bili relevantni kao savjeti kako ljudi trebaju živjeti.
Kao rezultat toga, skupina od 14 stručnjaka iz sedam zemalja rekla je da bi ljudi trebali nastaviti jesti trenutnu prosječnu količinu crvenog mesa, a to je između tri i četiri porcije tjedno za Sjeverne Amerikance i Europljane.
U uvodniku objavljenom zajedno s radovima, dr. Aaron Carroll i dr. Tiffany Doherty sa sveučilišta Indiana napisali su: 'Sveukupne preporuke, suprotno gotovo svim ostalim koji postoje, sugerirale su da odrasli nastave jesti trenutnu razinu crvenog i prerađenog mesa, osim ako sami nisu osjetili želju da ih promijene. Ovo je sporno, zasigurno, ali temelji se na najopsežnijem pregledu dokaza do danas."
Istraživači iz Indiane čak su sugerirali da bi znanstvenici trebali prestati raditi studije pokušavajući utvrditi učinke mesa jednostavnim gledanjem ljudi. Razlog zašto su prethodni rezultati bili tako slabi je zbog toga što nije bilo načina da se dokaže izravna veza između mesa i zdravlja.
Unatoč novootkrivenim činjenicama, missZDRAVA i dalje smatra kako bi se konzumacija mesa, posebno crvenoga, trebala smanjiti na minimum zbog ekoloških čimbenika koji su povezani sa životinjskim farmama, a to se odnosi na co2 otisak te loše uvjete u kojima životinje žive na tim farmama.