Eko 22. svibnja 2023.

U odnosu na 1970. populacije divljih vrsta smanjene za 69 posto

pčele
Foto: Pexels Pčele
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, što u Hrvatskoj kolidira i s Danom zaštite prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu.

Prije pola godine usvojen je Globalni okvir za bioraznolikost Kunming-Montreal, kojim se svijet obvezao na zaustavljanje i poništavanje gubitka biološke raznolikosti do 2030. Unatoč toj nadi koju smo iščekivali dugi niz godina, gorak okus današnjem slavlju ipak daju znanstveni podaci. Prema WWF-ovom posljednjem Izvještaju o stanju planeta, populacije divljih vrsta u prosjeku su manje za 69 % od 1970. godine, a posebno se ističu populacije slatkovodnih vrsta koje su smanjene za 83 %.

„Sada kada imamo globalni sporazum, potrebna je hitna akcija! Ne smijemo dozvoliti da se ponovi situacija s pariškim klimatskim dogovorom, koji je godinama čekao na provedbu. Znanost je jasna, stanje prirode ozbiljno je narušeno, a donositelji odluka zaštitu prirode čim prije moraju uvrstiti u prioritetne teme“, ističe Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

Bioraznolikost je mreža života na zemlji. Čak 80 % ljudi koji žive u ruralnim područjima u zemljama u razvoju oslanja se na tradicionalne biljne lijekove za osnovnu zdravstvenu skrb. Više od 70 % prirodnih površina prenamijenjeno je u obradive površine. Bacanjem čak 40 % hrane na globalnoj razini, uzalud smo uništili tu bioraznolikost.

Možda te zanima... Uzrok naglom smanjenju broja insekata moglo bi biti zračenje mobilnih telefona Eko

„Gubitak bioraznolikosti velika je prijetnja za sve nas. Tu treba posebno istaknuti i poslovni sektor koji snosi poveći dio krivnje i vrijeme je da se uključe u zaustavljanje uništavanja biološke raznolikosti. Zajedno s vladama, oni bi trebali osigurati sredstva koja će osigurati provedbu Globalnog sporazuma i život u skladu s prirodom. WWF nudi ekspertizu i alate da pomogne korporacijama, ali nam iznad svega, uz odlučnost, trebaju i konkretne mjere“, dodaje Boić Petrač.

Podsjetimo, prije nešto više od deset godina WWF-ov Izvještaj o stanju planeta pokazivao je da su populacije vrsta smanjene za oko 30 % u odnosu na 1970. godinu. Danas govorimo o čak 69 %! Ubrzani tehnološki i industrijski razvoj, ali prije svega nebriga vlada, kompanija pa i svakoga od nas pojedinačno dovela nas je do vrlo zabrinjavajuće situacije i zato se moramo posvetiti prirodi da bi i ona bila tu za nas.

Možda te zanima... Što može svatko od nas učiniti za spas pčela? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.