Eko 22. lipnja 2023.

U Cvjetno naselje ispušta se 100 tisuća sterilnih komaraca

komarac
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Radi suzbijanja komaraca u iduća dva tjedna u zagrebačko Cvjetno naselje bit će ispušteno 100.000 sterilnih mužjaka tigrastog komarca, u sklopu pilot projekta suzbijanja komaraca metodom koja se primjenjuje u nekoliko zemalja EU.

Riječ je o SIT biološkoj metodi suzbijanja komaraca, koja se provodi ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu. Oni se pare s divljim ženkama iste vrste na području gdje su ispušteni, a rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca, pojašnjava voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Ana Klobučar.

Puštanje sterilnih mužjaka u dovoljnom broju i tijekom dužeg vremena omogućava parenje mužjaka s velikim brojem ženki, što bi u konačnici trebalo dovesti do znatnoga pada brojnosti jedinki tigrastih komarca na tom području. Tako će u prvom tjednu na području Cvjetnog naselja biti pušteno 50.000 jedinki komaraca, a idući tjedan još toliko.

U Zagrebu je udomaćena invazivna vrsta komaraca Aedes albopictus, tzv. tigrasti komarac

Na području Europe posljednjih godina provode se istraživanja i pilot projekti u smanjenju brojnosti tigrastog komarca uz pomoć primjene SIT tehnike u Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj i Srbiji. Prošle i ove godine SIT se provodi i u Puli, na području Premanture.

"Prvi je korak u primjeni SIT tehnike koji provodimo obilježavanje i ispuštanje laboratorijski uzgojenih sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na ograničenom području. Zatim slijedi njihovo hvatanje, kako bi se utvrdio njihov domet leta, njihovo preživljavanje u prirodnim uvjetima urbane zagrebačke sredine te broj jaja pronađenih u klopkama za jaja, iz kojih se neće razviti nove jedinke", ističe Klobučar

Provedba svih radnji u sklopu projekta koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ stoji oko 10.000 eura, pri čemu cijena 100.000 komaraca iznosi 2.800 eura. Program financira Grad Zagreb.
 

komarac Možda te zanima... 7 namirnica koje će vas zaštititi od komaraca Hrana Možda te zanima... Sapun koji odbija komarce, a mnogi ljudi vole njegov miris Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.