Eko 17. svibnja 2023.

Sapun koji odbija komarce, a mnogi ljudi vole njegov miris

Foto: Pexels Sapun od kokosa komarci ne podnose
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Može li temeljito ribanje sapunom zaustaviti komarce? Možda i može, ako je suditi po pokusima tima s Virginia Tech-a, čiji su zaključci objavljeni u časopisu iScience u svibnju.

Čini se da pranje nekim sapunima privlači komarce, dok ih drugi sapuni odbijaju. Ali to je samo pola priče. Učinci sapuna na nepce komaraca varirali su od čovjeka do čovjeka i ovisili su i o "interakcijama između sapuna i jedinstvenog profila mirisa svake osobe". Osoba može "biti izuzetno privlačna komarcima" dok je neoprana, zatim može postati privlačnija komarcima nakon pranja jednom vrstom sapuna, a odbojna nakon pranja drugom vrstom sapuna otkrio je tim.

 Znanstvenici su kategorizirali kemijske mirise koje ispuštaju četiri dobrovoljca - kad nisu bili oprani, te nakon pranja s četiri marke sapuna - Dial, Dove, Native i Simple Truth. "Ono što je stvarno važno za komarce nije najzastupljenija kemikalija, već specifične veze i kombinacije kemikalija, ne samo iz sapuna, već i iz naših osobnih tjelesnih mirisa", rekao je voditelj studije Clément Vinauger, koji je predložio sapune s mirisom kokosa kao možda najbolji svestrani izbor za odbijanje komaraca.

"Svatko miriše drukčije, čak i nakon nanošenja sapuna, vaš fiziološki status, način na koji živite, što jedete i mjesta na koja idete utječu na način na koji mirišete", rekla je koautorica i biologinja Chloé Lahondère.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.