Eko 04. kolovoza 2021.

Slonica Lanka iz NP Brijuni pokazuje znakove psihoze zbog neadekvatnog smještaja

Foto: Facebook Prijatelji životinja/Maja Mišić Slonica je viđena kako hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza te odbija susret s posjetiteljima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prijatelji životinja su na svom Facebook profilu podijelili vijest o nesretnoj slonici Lanki koja živi u maloj nastambi na području Nacionalnog parka Brijuni

Nacionalni park Brijuni poznat je po jedinstvenim prirodnim ljepotama, ali i po jednoj nesretnoj slonici. Prijatelji životinja prenose kako se Lanka koju je Tito dobio na poklon prije više od 40 godina jedva održava na rubu zdravog razuma. Slonica je viđena kako hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza te odbija susret s posjetiteljima. 

Posebno je zabrinjavajuće što je slonica prije 11 godina ostala sama kada je izgubila životnog partnera Sonija, a kako se radi o vrlo društvenoj životinji koja zahtjeva društvo drugih jedinki iste vrste, Prijatelji životinja dodaju da je teško zamisliti kakve sve bolove i patnju uzrokuje boravak u samici. 

Prijatelji životinja već su pokušali poduzeti mjere zbrinjavanja slonice kako bi dobila priliku za dostojanstven život: "Više puta smo pisali o tome i apelirali na upravu NP Brijuni kako bismo ih potaknuli da Lanku presele u utočište za slonove... Imali smo čak i ponudu od organizacije OIPA International i Eurogroup for animals koji bi financijski i logistički pomogli oko transporta."

Ono što se ispriječilo ovakvom sretnom završetku priče je ponovno Veterinarska inspekcija koja tvrdi da slonica živi u zadovoljavajućim uvjetima i da ne vide ništa sporno u nastambi te brizi koja joj je pružena. 
 

 | Author: Facebook NP Brijuni Foto: Facebook NP Brijuni Prijatelji životinja već su probali spasiti slonicu s Brijuna, no u tome ih je spriječila Veterinarska inspekcija

"Zakonski im se ništa ne može jer zadovoljavaju uvjetima Pravilnika o zoološkim vrtovima no problem je što je Pravilnik star 15 godina i nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Također smo apelirali na Ministarstvo poljoprivrede da donesu novi Pravilnik jer se već jako kasni s time pa trenutno čekamo njihov odgovor na to", dodali su Prijatelji životinja koji napominju kako u Francuskoj postoji Elephant Haven utočište za slonove u koje bi mogli preseliti Lanku, no uprava parka nema planova niti volje za tim. 

Prijatelji životinja apelirali su na svom Facebook profilu da se u oslobađanje nesretne slonice uključimo svi: "Molimo vas, pišite Ministarstvu poljoprivrede na kabinet@mps.hr, Vladi Republike Hrvatske na gradjani@vlada.hr i nacionalnom parku na brijuni@np-brijuni.hr i pomozite da Lanka posljednje godine svog života doživi u uvjetima kakve zaslužuje svako živo biće". 
 

Možda te zanima... "Auschwitz od farme": Tigar s trajekta nije jedina ugrožena životinja Eko
 

Znakovi psihoze u zatočeništvu

Životinje poput slonova u prirodi šetaju područjem većim od 5 tisuća kilometara kvadratnih dok je prema Veterinarskoj inspekciji Lanka "zadovoljna" u 2 tisuće metara kvadratnih. Divlje životinje koje su zatvorene u mali prostor brzo počinju pokazivati znakove psihoze. 

Neprekidno nervozno šetanje, lupanje i žvakanje ograde nastambe, prekomjerno uređivanje kože ili krzna, odbijanje hrane pa čak i samoozljeđivanje česti su znakovi psihoze kod životinja uzrokovane malim, skučenim prostorom u kojem žive. Kod slonova se također javlja i neobično ponašanje u kojem mašu glavom ili ljuljaju cijelo tijelo, a što je još tužnije, takvo ponašanje je posjetiteljima zooloških vrtova i parkova zanimljivo te im se čini da životinja to radi jer je vesela. 

Udruga In Defense of Animals podijelila je i video dokaz psihoze kod životinja u zarobljeništvu, a navode i kako je glavni uzrok psihoze zatočeništvo te da je takvo ponašanje znak mučenja životinje. Budući da su Prijatelji životinja naveli da je Lanka viđena kako pokazuje brojne simptome s liste, možemo lako zaključiti da se radi o životinji koja nije sretna. 

O tome da je slonica nesretna i neprikladno smještena svjedoče i brojni posjetitelji NP Brijuni koji su u komentarima dodali: "U pravu ste se da su njeni životni uvjeti katastrofalni. Bila sam na Brijunima nedavno, teško je to i gledati. Slažem se sa svim akcijama glede nje, rado ću se uključiti i pridružiti". 

Više o tome kako možeš sudjelovati u oslobađanju nesretnih životinja iz zatočeništva saznaj na stranici Prijatelja životinja i www.zaobidi.net .
 

Možda te zanima... Glavata želva uginula od udarca propelerom nedaleko Malog Lošinja Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.