Eko 30. srpnja 2021.

Glavata želva uginula od udarca propelerom nedaleko Malog Lošinja

Foto: Facebook Institut Plavi Svijet Glavata želva uginula je zbog duboke ozljede uzrokovane brodskim propelerom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glavata želva je strogo zaštićena jadranska vrsta, a nesreće u kojima stradaju su sve češće. Tako je Institut Plavi Svijet jučer pronašao još jednu životinju koja je život izgubila zbog udara brodskog propelera

Institut Plavi Svijet jučer je objavio na svom Facebook profilu vijest kako je kod otoka Koludarca, Mali Lošinj nastradala glavata želva. Kornjača je pronađena s teškom ozljedom oklopa koja je nastala udarom brodskog propelera. 

"Jučer u večernjim satima dojavljeno nam je opažanje ozlijeđene glavate želve u blizini otočića Koludarca, Mali Lošinj. Radilo se o dubokoj ozljedi oklopa uzrokovanoj udarcem brodskog propelera. Unatoč brzoj reakciji i pokušajima saniranja ozljede, kornjača je, uslijed težine ozljeda, uginula ubrzo po zaprimanju u oporavilište", stoji u službenoj objavi. 

Nesreće poput ovih mogu se u većini slučajeva izbjeći povećanim oprezom i prilagođenom brzinom, a Institut Plavi Svijet dodatno apelira: "Stoga ovim putem pozivamo na dodatan oprez i prilagođavanje brzine prilikom upravljanja plovilima kako biste uspjeli izbjeći morske kornjače na površini mora". 

Oporavilište za kornjače je do sada spasilo brojne jedinke, a prije samo nekoliko dana mogli smo vidjeti dojavu o tome kako je kornjača koju je oporavilište spasilo i vratilo u divljinu viđena kako pliva u Jadranu. Institut još jednom napominje da je glavata želva strogo zaštićena vrsta te da ju ne smijemo uznemiravati ako ju vidimo u prirodi. 

Možda te zanima... "Auschwitz od farme": Tigar s trajekta nije jedina ugrožena životinja Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.