Eko 29. srpnja 2021.

"Auschwitz od farme": Tigar s trajekta nije jedina ugrožena životinja

Foto: Facebook Ivan Gospodnetić Iako tigar više nije na farmi, ona je dom brojnim drugim divljim životinjama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vijest o tigru na trajektu Hvar-Split dobila je nastavak. Nakon što je vlasnik farme Ivan Gospodnetić objavio pozitivne nalaze veterinarskog inspektorata, Prijatelji životinja zatražili su reviziju od strane Državnog inspektorata iz Zagreba. O lošim uvjetima u kojima se životinje nalaze svjedočili su i lokalni stanovnici

Nakon što je prizor tigra na trajektu podigao svijest o uzgoju i trgovini divljih životinja, sve je više pogleda usmjereno i u privatni zoološki vrt na Hvaru na kojem je tigar boravio. Borci za dostojanstven život životinja odmah su se zabrinuli ne samo za tigra Simbu koji je Hvar napustio, nego i ostale životinje koje žive na imanju Ivana Gospodnetića u Hvaru. 

Kako bi se obračunao s optužbama i komentarima, Gospodnetić je na svom Facebook profilu objavio nalaze veterinarske inspekcije koji pokazuju kako je njegova farma, kako ju zove, u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini.

"Danas je ponovno izvršen inspekcijski nadzor na farmi te je još jedanput utvrđeno, što je vidljivo iz priloženog zapisnika, da su sve životinje odličnog zdravstvenog stanja, da su im osigurane hrana i voda, da žive u primjerenim i ugodnim nastambama i što je najvažnije, da se o životinjama vodi kontinuirana briga, odnosno da je sve u skladu s propisima. Žao mi je da jedna lijepa priča iskrivljena do krajnjih granica i da je zloupotrebljavaju oni koji nikad nisu zbrinuli niti jednu životinju i koje zapravo baš briga za životinje", napisao je Ivan uz fotografiju i dodao kako su životinje njegova velika ljubav i prioritet. 
 

 | Author: Facebook Ivan Gospodnetić Foto: Facebook Ivan Gospodnetić Lokalni veterinarski inspektorat utvrdio je da nemaju primjedbu na hvarsku farmu


Unatoč nalazima inspekcije, Prijatelji životinja i dalje nisu zadovoljni uvjetima u kojima se životinje nalaze te su zatražili reviziju od strane Državnog inspektorata iz Zagreba. Prijatelji životinja navode kako lokalni stanovnici Gospodnetićevu farmu opisuju kao "Auschwitz od farme” te smatraju da je lokalni inspektorat pristran i da pozitivnim nalazima samo pomažu održati farmu na životu. Prvi susjed farme za Index je dodao kako životinje često znaju i pobjeći iz svojih poprilično improviziranih nastambi pa ih se traži po cijelom otoku. 

Ono što je posebno sablaznilo mnoge je da životinje nemaju propisnu zaštitu od sunca što može biti pogubno. Večernji list prenosi kako su do sada na hvarskoj farmi u lošim uvjetima uginuli majmun tamarin, krokodili, kraljevski piton, nojevi, ljama i još deseci drugih životinja.
 

 | Author: Facebook Zdenka Gospodnetić Foto: Facebook Zdenka Gospodnetić Na farmi Ivana Gospodnetića nalaze se i brojne druge divlje životinje


Slučaj s Hvara samo je jedan u nizu primjera koji nameće mnoga pitanja o adekvatnosti zakonodavnog sustava, navela je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF). Danas je ujedno i Svjetski dan tigrova, a u svojoj poruci WWF se osvrnuo i na slučaj s hvarskim tigrom. "U Hrvatskoj nije zakonom zabranjeno držati tigrove u privatnom vlasništvu ako su za to zadovoljeni svi uvjeti. Transport divljih životinja se mora obavljati u skladu s nacionalnim propisima o prijevozu životinja: treba biti osiguran poseban, dovoljno velik i čvrst kavez, temperature trebaju biti optimalne kako ne bi uznemirile životinju, u pratnji mora biti veterinar ili stručna osoba, a potreban je i video nadzor", stoji u priopćenju WWF-a koje prenosi HINA. 
 

Možda te zanima... "Tigra s trajekta čeka psihičko zlostavljanje zatočeništvom" Eko

WWF dodaje i kako strogo osuđuju uzgajanje divljih životinja za potrebe zabave i trgovine te da je njihovo posjedovanje opravdano samo u slučaju očuvanja vrste ili edukacijske svrhe. "Ozbiljan je problem što se tigrovi iz divljine i tigrovi rođeni u uzgoju zakonski ne tretiraju na isti način. Strogo je zabranjena trgovina živim ili mrtvim tigrovima iz divljine kao i dijelovima njihovih tijela ili raznim derivatima dobivenima od tigra. Kod tigrova iz uzgoja situacija je nešto drugačija - njihov transport i trgovina često su odobreni ili prolaze nezabilježeno među državama članicama EU. Iz tog razloga ilegalna trgovina i krivolov rastu", dodaje u priopćenju voditeljica programa zaštite WWF-a Petra Remeta.

 | Author: Facebook Zdenka Gospodnetić Foto: Facebook Zdenka Gospodnetić Hvarska farma samo je jedna u nizu privatnih uzgajališta divljih životinja

Krivolov i ilegalna trgovina najveća su prijetnja tigrovima u divljini, a procjenjuje se da ih je tek 3900 ostalo u prirodnim staništima. WWF je započeo i projekt pod nazivom "Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi" (LIFE SWiPE) čiji je glavni cilj obeshrabriti zločine nad zaštićenim divljim životinjama i smanjiti ilegalne radnje.

Slučaj s hvarskom farmom sigurno nije gotov, a Prijatelji životinja od zloglasne farme neće lako odustati. Cijela situacija poprilično je bizarna od samog početka kada je Gospodnetić negirao da je tigar njegov, a kasnije promijenio navode. 
 

Možda te zanima... Lav, tigar i medvjed koji su živjeli u zlostavljačkoj obitelji, nastavili dalje zajedno Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.