Eko 14. srpnja 2021.

"Tigra s trajekta čeka psihičko zlostavljanje zatočeništvom"

Foto: Screenshoot iz FB grupe Prometne zgode i nezgode Tigra su na trajektu slučajno otkrili putnici kad je vjetar podigao ceradu kojm je kavez bio pokriven
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od većih vijesti jučer (iako je fotografija snimljena 11. srpnja, piše Jutarnji.hr) bio je tigar na trajektu kojeg su bez znanja Jadrolinije prevozili s Hvara u Split, a snimili su je putnici. Tigar, kako se naknadno doznalo bio je u ZOO vrtu kojeg drži ugostitelj Ivan Gospodnetić iznad grada Hvara.

"Tigar Simba bio je zbrinut kao mali na Hvaru gdje smo preuzeli brigu o njemu kako bi ga spasili od loših životnih uvjeta i sigurne smrti. Njegovo spašavanje i zbrinjavanje iziskivalo je skupu i veliku administraciju. Uz to, osiguravanje adekvatnog smještaja zahtijevalo je poštivanje strogih uvjeta koje smo zadovoljili i dobili sve potrebne dozvole", stoji u Gospodnetićevoj objavi na Facebooku.

"Kad smo ga zbrinuli tigar je bio mali i znali samo da će njegov boravak na otoku biti privremen, koliko je potrebno da životinja stasa i stane na noge. Sada Simba treba dodatnu pažnju i uvjete koje bi mu ovdje teško mogli osigurati. To je dio procesa zbrinjavanja životinje koja je, u trenutku kad smo je preuzeli, bila u teškom stanju. Danas je Simba prekrasan, zdrav tigar koji, sukladno inicijalnom planu, nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima", zaključuje Gospodnetić u svojoj izjavi. Slobodna Dalmacija je napisala da je Gospodnetić ranije tijekom dana, kad se snimka pojavila tvrdio da tigar nije njegov što je kasnije demantirao.

Gdje je tigar trenutno ne zna se, ali postoje indicije da je kod Zlatka Budina iz Križevaca koji ima legalnu uzgajivačnicu tigrova. Novinari Jutarnjeg lista dobili su ga na telefon i pitali je li tigar s Hvara kod njega, ali im je prekinuo liniju.

Možda te zanima... Lav, tigar i medvjed koji su živjeli u zlostavljačkoj obitelji, nastavili dalje zajedno Eko

Na trajektu se ne smiju prevoziti divlje životinje

Iz Jadrolinije su rekli da nisu znali da je na trajektu divlja životinja. Nije im bio prijavljen prijevoz životinje već vozila s prikolicom. "Mi smo prodali kartu za vozilo i prikolicu. Članovi posade nisu nadležni za provjeru sadržaja kamiona ili prikolice ukoliko nije prijavljen prijevoz opasnih tvari, a da bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli. Članovi posade nisu imali saznanja da se tigar prevozi u prikolici na trajektu", rekla je Hini u utorak glasnogovornica Jadrolinije Marija Zaputović. Naglasila je i kako se po pravilniku na trajektima ne smiju prevoziti divlje životinje.

 | Author: Screenshoot iz FB grupe Prometne zgode i nezgode Foto: Screenshoot iz FB grupe Prometne zgode i nezgode

"Tigrovima je mjesto u njihovom prirodnom okolišu, a ne u zatvorima radi ljudske zabave", kažu Prijatelji životinja

Prijatelji životinja zatečeni su fotografijom koja se širi po društvenim mrežama i kojom je dokumentiran šokantan prizor tigra na trajektu. Iz Udruge napominju kako taj prizor simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj te mole sve da posjete www.zaobidi.net, pročitaju šokantne informacije i pomognu ostvariti kampanju kojom će se šira javnost osvijestiti o patnji životinja u zoološkim vrtovima.. Bez obzira na destinaciju, dodaju, tigra s trajekta čeka psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodnom okolišu. "Tigrovima je mjesto u njihovom prirodnom okolišu, a ne u zatvorima radi ljudske zabave u kojima se dodatno razmnožavaju kako bi se nastavila trgovina, povećao profit, a njihova patnja prenijela na nove generacije nevinih zatočenika", izjavili su iz Prijatelja životinja.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.