Eko 09. ožujka 2022.

Pussy Riot i nakon zatvora "udara" po Putinu i tvrdi da je ogroman broj Rusa protiv rata

Nadya Tolokonnikova osnivačica je grupe Pussy Riot
Foto: shutterstock Kako bi pomogla Ukrajinicima napravili je NFT s kojim je skupila 7,1 milijun dolara u pet dana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ruska umjetnica koja je dvije godine provela u sibirskom zatvoru zbog pjevanja pjesme protiv Putina danas koristiti nezamjenjive tokene (NFT) kako bi se borila protiv Putina. Dosad je uz pomoć tih tokena skupila 7,1 milijun dolara u pet dana, a smatra kako samo aktivizmom možemo održati zdravi razum u trenucima rata.

Nadya Tolokonnikova inače je dio feminističke punk rock i umjetničke grupe Pussy Riot koju je osnovala 2011. godine. Svijet je zabavljala svojim razigranim notama i svirkama na nedopuštenim mjestima što je na kraju rezultiralo događajem zbog kojeg je završila na sudu jer je u moskovskoj katedrali otpjevala svoju punk pjesmu "Djevice Marijo, otjeraj Putina"

Tolokonikova je, zajedno s još dvoje članova Pussy Riota, 2012. osuđena na dvije godine zatvora zbog huliganizma, odvojena od svoje vrlo male djece, štrajkala je glađu, izdržala nezamislivo teške uvjete i Amnesty International ih je proglasio zatvorenicima savjesti prenosi The Guardian

Nadya smatra da je uvijek bila nomad po prirodi, te da je ovaj planet njezin dom. “Uvijek sam bila anarhist. Nisam baš veliki obožavatelj granica ili nacionalnih država”. Kremlj ju je u prosincu proglasio "stranim agentom", kao i nezavisnu novinsku kuću Mediazone koju je osnovala nakon izlaska iz zatvora. Mediazone je ruska vlast blokirala zbog izvještavanja o napadu Rusije na Ukrajinu. "Putin je potpisao zakon koji kaže da ćete dobiti 15 godina zatvora čak i ako razgovarate o ratu u Ukrajini. Ne možete to nazvati ni ratom, morate to nazvati specijalnom vojnom operacijom", rekla je za The Guardian.

Prikupljanje novaca za pomoć

Kada je Putin 24. veljače napao Ukrajinu, ona i razni suradnici iz svijeta kriptovaluta pokrenuli su Ukrajinsku DAO, decentraliziranu autonomnu organizaciju. Napravili su NFT ili nezamjenjiv token ukrajinske zastave, a grupa je pozvala ljude da se nadmeću za zajedničko vlasništvo nad slikom, prikupivši 7,1 milijuna dolara u pet dana. NFT ili nezamjenjivi token je inače nezamjenjiva jedinica podataka pohranjena na nekoj vrsti digitalne knjige koja se može prodavati i s kojom se može trgovati. 

“Osjećali smo da moramo nekako reagirati. Osobno sam uvjerena da je u ovakvim situacijama aktivizam jedino što ti može pomoći da održiš zdravi razum. Samo gledanje na katastrofe i tragedije i ne poduzimanje ništa po tom pitanju stvarno je štetno za svijet, ali i polako te uništava i zbog toga se osjećaš bespomoćno,” rekla je u intervjuu za The Guardian. Novac je već podijeljen organizaciji Come Back Alive, koja od 2014. podupire ukrajinsku vojsku medicinskom skrbi, streljivom, obukom i analitikom obrane. 

Humanitarna pomoć Ukrajini Možda te zanima... Stranice putem kojih možeš pomoći izbjeglicama iz Ukrajine Zdravlje

U panici je zbog rata

Nadya je razorena invazijom Ukrajine. “U panici sam, svaki dan plačem. Mislim da to ni u kom smislu nije bilo potrebno, mislim da nije bilo ni u kom smislu logično. To nije bilo nešto što se moralo dogoditi, to je katastrofa koja će okončati živote tisuća ljudi”, rekla je Nadya. Smatra kako je globalna zajednica vrlo licemjerna jer govore da ne podržavaju Putinovu politiku i ratove koje je on započeo, a bez obzira na to nastavljaju poslovati s njim. Dodala je da se s Putinom ne može igrati na lijep način i smatra da ljudi podcjenjuju diktatore koji su opasni i dobrotu tretiraju kao slabost. 

Pussy Riot | Author: instagram Foto: instagram Amnesty International proglasio je grupu Pussy Riot zatvorenicima savjesti

Život nakon zatvora

Tijekom svoje kazne u zatvoru, Nadya je odlučila štrajkati glađu i kaže kako je bila spremna umrijeti. "Ako se borite s diktatorom, morate im pokazati da ste spremni boriti se do kraja. Mislim da je to razlog zašto Ukrajina zapravo pobjeđuje. Možda će izgubiti neke gradove, ali su spremni boriti se do kraja, a to nije slučaj s ruskom vojskom”. 

Nakon što je izašla iz zatvora jedva je funkcionirala i patila je od teške depresije 2014. godine, a još i danas uzima lijekove za depresiju koju je uzrokovao PTSP. Ipak njezino traumatično iskustvo nije otupilo njezin aktivizam koji je sada koncentriran na tehnološke mogućnosti. Mislila je kako su kriptovalute samo igračka za bogate, ali je njihov potencijal vidjela početkom 2021. i od tada je prikupila prilično značajne iznose za različite dobrotvorne svrhe. "Skupljali smo novac za sklonište za žrtve obiteljskog nasilja. Uspjeli smo premjestiti desetke žena izvan Rusije iz stvarno opasnog mjesta. Skupili smo novac u kolovozu prošle godine za političke zatvorenike u Rusiji”, rekla je Nadya za The Guardian. 

Osim toga, danas pomaže u pokretanju UnicornDAO, kripto fonda čija je misija kupovati umjetnička djela od ženskih i LGBTQ+ umjetnica. “Nećemo samo kupovati njihovih umjetničkih djela, već ćemo raditi s njima i pomagati im na razne načine da imaju stabilne i održive karijere”.  

Zvijezde koje su donirale za Ukrajinu Možda te zanima... Leonardo DiCaprio donirao 10 milijuna dolara zemlji svoje bake Eko

Puno Rusa se protivi Putinovom ratu

Ohrabrilo ju je to što je vidjela kako Rusi riskiraju zatvorske kazne i premlaćivanja zbog javnog protivljenja invaziji predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu. “Jedna stvar koju moramo razumjeti je da je broj Rusa koji su protiv rata zapravo mnogo veći od onih koje možete vidjeti na ulicama, jer je cijena sudjelovanja u prosvjednim aktivnostima sve veća i to je postalo nevjerojatno opasno", rekla je Nadya u nedavnom gostovanju na CNN-u. 

Smatra kako Putin sam sebi zapravo kopa grob jer je sve više oligarha, s kojima je blizak, javno podržalo Ukrajinu. Dodala je i kako njezin rad za UnicornDAO nije izravno povezan s Putinom, ali sve što radi ide u tom smjeru da postane što veća muka Putinu jer to shvaća osobno.  

Ubijena volonterka u Ukrajini Možda te zanima... Ruski vojnici ubili volonterku nakon što se odbila evakuirati kako bi spasila pse Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.