Eko 08. ožujka 2022.

Ruski vojnici ubili volonterku nakon što se odbila evakuirati kako bi spasila pse

Ubijena volonterka u Ukrajini
Foto: instagram Hrabra volonterka Anastasiia odbila je pobjeći od sukoba kako bi pružila pomoć spasilačkim centrima koji se brinu za životinje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ruski vojnici ubili su volonterku humanitarne pomoći nakon što je hrabro odbila evakuirati se kako bi spasila ukrajinske pse.

Anastasiia Yalanskaya, 26, ubijena je zajedno s još dvoje volontera dok su dostavljali hranu u lokalni azil za pse u Buchi, mjestu izvan Kijeva. Tragično ubijena Anastasiia se u četvrtak vozila kroz ratom razoreni grad Buchi kako bi dopremila zalihe u sklonište, gdje su tri dana bili bez hrane. Hrabra volonterka Anastasiia odbila je pobjeći od sukoba kako bi pružila pomoć spasilačkim centrima koji se brinu za životinje prenosi The Sun

"Zamolio sam je da bude posebno oprezna. Greške su u ratno vrijeme izuzetno skupe, ali Anastasiia je pomagala svima. Zamolio sam je da razmisli o evakuaciji, ali nije me poslušala", rekao je njezin bivši suprug Yevhen Yalanskyi. 

Prijatelji vjeruju da je ubijena iz neposredne blizine

Njezina posljednja Instagram priča, objavljena samo nekoliko sati prije smrti, prikazuje je kako sjedi na stražnjem sjedalu vozila, smiješi se u kameru, pored vrećica s hranom za pse. Njezina najbolja prijateljica Anastasiia Hryshchenko, koja je pobjegla 250 kilometara jugozapadno od Kijeva, podigla je uzbunu zbog svoje prijateljice nakon što se nije čula s njom nekoliko sati.

Hryshchenko kaže da je bila u stalnom kontaktu s Anastasiijom, zbog opasnih područja oko Kijeva gdje su se sukobi intenzivirali posljednjih dana, uključujući područje gdje je Anastasiia dostavljala hranu i medicinske potrepštine. Kada Anastasiia nije odgovorila nekoliko sati, Hryshchenko je kontaktirala oca muškarca s kojim je Anastasiia volontirala jer su se trebali vratiti u njegovu kuću prenosi Global News

Otac volontera rekao je Hryshchenko da je pronašao njihov automobil, izrešetan mecima, nedaleko od svoje kuće. Dostavili su hranu za pse i skoro su stigli kući. Iako nije bilo službene identifikacije njezina tijela, Yalanskaya je nosila svoju vozačku dozvolu i ima prepoznatljive tetovaže koje su identificirali prijatelji. Njezino tijelo, zajedno s tijelom dvojice muškaraca s kojima je bila, ostalo je u kući tog oca, jer je borba toliko intenzivna da nitko ne može proći prenosi Global News.

“Bila je jedno od najboljih ljudskih bića koje sam poznavao. Bila je posvećena pomaganju i htjela je pomoći svojim prijateljima i rođacima i svima kojima je pomoć bila potrebna”, rekao je njezin bivši suprug Yalanskyi. 

Humanitarna pomoć Ukrajini Možda te zanima... Stranice putem kojih možeš pomoći izbjeglicama iz Ukrajine Zdravlje

Svakodnevno je vodila svoj blog

Anastasiia je svakodnevno vodila blog kako bi obavijestila svoje prijatelje i obitelj o svom okruženju dok je pomagala diljem regije. U subotu, 26. veljače, napisala je, nakon što je noć provela spavajući u garaži zbog straha od bombardiranja: “Sada još bolje shvaćam koliko je važno moći vidjeti svoje voljene kad god to poželiš. Svi ćemo uskoro biti zajedno, sigurni i u miru. Vjerujem u to.”

Opisivala je svoj volonterski rad i govorila o svojim razgovorima s ukrajinskim oružanim snagama na kontrolnim točkama, rekavši da je prvi put u životu ponosna što je Ukrajinka. Pisala je i o pomoći dječjem vrtiću u Brovaryju, nedaleko od Kijeva, gdje je 40 djece bilo bez hrane i pelena, kao i o pomoći u vojnu bolnicu i donošenju hrane za pse.

“Ne bojimo se. Složni smo kao nikada do sada. Pomažemo jedni drugima. Stojimo satima na blokadi i zahvaljujemo onima koji nas štite. Mi ćemo pobijediti", napisala je Anastasiia. 

Ukrajinci bježe sa svojim kućnim ljubimcima Možda te zanima... Kako Ukrajinci prenose svoje ljubimce u bijegu pred ratnim razaranjima? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.