Eko 21. listopada 2022.

Parkour aktivisti noću gase svjetla izloga kako bi uštedjeli energiju

Foto: shutterstock Smatra se kako će gašenje osvijetljenja tornja ranije uštedjeti 10 posto energije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za razliku od izlijevanja juhe na poznatu umjetninu, ovaj potez aktivista dobro je prihvaćen i već je urodio plodom

Kako Europa sve više trpi posljedice energetske krize, skupina francuskih aktivista odlučila je uzeti stvari u svoje ruke. Članovi skupine On the Spot Parkour izlaze na ulice Pariza i pomoću svojih akrobatskih sposobnosti gase svjetla izloga trgovina. Osim što se penju na ograde i balkone, skaču i trče po zidovima kako bi dohvatili prekidač za struju. 

Članovi su objavili snimke ovih poteza na svom Instagram i TikTok profilu, a brzo su se proširile ne samo Francuskom, nego i ostatkom svijeta. Za ovaj mirni način prosvjedovanja odabrali su trgovine poznatih luksuznih brendova kao što su Rolex, Louis Vuitton i Longchamp, prenosi Fortune. Aktivisti akrobati nisu naišli na veliki otpor stanovništva Pariza budući da je sve više onih koji dijele zabrinutost oko potrošnje energije. 

 

Trud aktivista urodio je plodom

Iako je skupina On the Spot Parkour trenutno u fokusu društvenih mreža, nisu jedini francuski aktivisti koji se bore za smanjenje potrošnje energije. Diljem zemlje sve je više ljudi koji tijekom noći potajno gase svjetla izloga, a smatra se kako je skupina Wizzy Gang iz Rennesa započela trend. 

Kao rezultat njihovog truda, sve je više trgovina koje su počele gasiti svoje izloge nakon radnog vremena, a to bi i trebali raditi prema zakonu. Naime, već više od deset godina na snazi je odredba po kojoj sve trgovine u Parizu trebaju imati ugašena svjetla izloga između 1:00 i 6:00, no većina ih to zanemaruje i nitko za to ne odgovara. Kazna za nepoštovanje ove odredbe iznosi 1500 eura. 

Uspr1 Možda te zanima... Street Workout - žestok ulični trening Fitness

I Eiffelov toranj gasi svjetla ranije

Ekstravagantno osvijetljen Eiffelov toranj mnogima je jedan od glavnih motiva da posjete Pariz, no ako žele u svjetlima uživati, čini se kako će to morati obaviti do 23:45. Iako je light show od 20 tisuća žarulja koji se svakih sat vremena odvija na tornju veliki mamac za turiste, gradske vlasti usvojile su prijedlog da se svijetla tornja gase sat vremena ranije, odnosno oko ponoći, a ne jedan sat nakon ponoći. Smatra se kako će gašenje osvijetljenja tornja ranije uštedjeti 10 posto energije. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Članovi skupine On the Spot Parkour izlaze na ulice Pariza i pomoću svojih akrobatskih sposobnosti gase svjetla izloga trgovina

U Hrvatskoj izlozi još svijetle, a neke općine gase javnu rasvjetu

Hrvatska još nema jasne odredbe oko gašenja svjetla izloga kao što ga ima Francuska, no kako bismo se uskladili sa standardima Europske unije, još je 2020. bilo rasprave o ovoj temi. Uveden je svjetlostaj po kojem će svaki grad i općina u Hrvatskoj odrediti dio noći kad će smanjiti vanjsku svjetlost na razinu 50 posto ili je u potpunosti ugasiti, piše Poslovni dnevnik. Smanjenje intenziteta dobar je korak prema potpunom gašenju svjetla izloga.

Razlike od grada do grada ipak postoje. Nekoliko općina, kao što je Brinje, gase čak i javnu rasvjetu u kasnim noćnim satima što je  potez za uštedu energije, no i tu neki pronalaze problem. Manjak javne rasvjete tijekom noći za mnoge stvara osjećaj straha i nesigurnosti ako se u to vrijeme moraju kretati mračnim ulicama pa se zato u većim gradovima i prometnim dijelovima zemlje svijetla ne gase nego se samo smanjuje njihov intenzitet. 
 

Možda te zanima... 4 značajna pomaka poduzeta za spas planeta Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.