Fitness 22. svibnja 2014.

Street Workout - žestok ulični trening

Uspr1
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Street Workout sportska je vještina koja podrazumijeva treniranje s težinom vlastitog tijela, a kombinacija je tehnika gimnastike, trčanja, akrobatike i atletike. Temeljne vježbe čine skokovi, penjanja, sklekovi, čučnjevi i zgibovi koji se međusobno nadograđuju. Petar Slišković iz zagrebačkog SW kluba Trnover Barabe pojašnjava zbog čega ova ulična disciplina okuplja sve veći broj poklonika

Ova vrsta treninga, sportske discipline i ulične vještine objedinjuje kombinaciju gimnastike i akrobatike. Glavna značajka joj je što nema postavljenih završnih granica pokreta koje ljudsko tijelo može postići, već iz svake vježbe proizlazi mnoštvo novih. 

Street Workout razvija sve mišićne skupine

Temeljne vježbe Street Workout-a su skokovi, penjanja, sklekovi, čučnjevi i zgibovi koji se međusobno nadograđuju. Upravo kombiniranje ovih različitih tehnika čini ovu disciplinu iznimno efikasnom u razvoju snage i kondicije pa su rezultati vidljivi u vrlo kratkom vremenskom periodu što ujedno privlači i sve više ljubitelja tjelovježbe na otvorenome.

U Hrvatskoj je Street Workout toliko razvijen da primjerice gotovo u svakom zagrebačkom kvartu postoji barem jedna vježbačka ekipa. Jedna od njih je i ekipa Turnover Barabe iz Trnovčice koji su na improviziranim konstrukcijama sami izradili svoj vježbački park. ''Osnovali smo ekipu u trenutku kada je cijelo školsko igralište bilo zapušteno, a nije bilo ni sadašnjih golova niti koševa. Organizirali smo se i skupljali novac da napravimo park u kojem ćemo moći svakodnevno vježbati'', pojašnjava Petar Slišković. Sve vježbe tako danas izvode na samostalno postavljenim šipkama i oprugama, a nerijetko ljubitelji ove vještine koriste i ulične lampe, ograde, mostove i klupice te tako šire ideju vježbanja bilo gdje, bilo kada. 

''Street Workout razvija muskulaturu cijelog tijela te promovira zdrav životni stil. Trosatnim treninzima dva puta dnevno treniraju se određene mišićne grupe i tako se razvija cijelo tijelo. Radimo dosta kompletne funkcionalne treninge, a ima i trčanja'', pojašnjava Petar te dodaje kako kvalitetno provođenje slobodnog vremena svakodnevno provode u vježbi i međusobnom podršci.

Adrenalinski trening bez ozljeda

Ekipa Turnover Barabe ovogodišnji je domaćin Street Workout Prvenstva Hrvatske koje će se 31. svibnja održati u SW parku Trnovčica, a prva dva pobjednika natjecanja putuju u Moskvu na Svjetsko SW prvenstvo. ''Prvenstvo Hrvatske u ovoj disciplini održava se treću godinu zaredom, a moja ekipa Turnover Barabe odabrala me da predstavim naš tim. Ima jako dobrih dečki i velike konkurencije, ali velik sam optimist i očekujem prvo mjesto'', samouvjereno tvrdi Filip Antolović koji ne može zamisliti dan bez treninga. Iako se Street Workout-om bave uglavnom muškarci, tvrdi kako u ovom sportu ima i nekoliko djevojaka.

''Ljudi su još uvijek pomalo sramežljivi kada vježbaju na otvorenome, no vjerujem da će se ovaj trend raširiti. S vremenom se mnogi ohrabre i sve više ih dolazi na Street Workout treninge pošto su svjesni dobrobiti ovih vježbi snage'', nadodaje Petar Slišković čiji je cilj uključiti što više mladih u treninge. Ozbiljnijih ozljeda, napominje, kod njih nije bilo, a pretpostavlja da je veća mogućnost da se one dogode prilikom izvođenja akrobatskih vježbi. ''Puno mladih vježbača ne isteže se prije i poslije tjelovježbe, što je velika greška. Nepripremljene i nezagrijane tetive koje se u ovom sportu najviše razvijaju, mogu zbog toga najviše patiti'', upozorava.

Za svladavanje osnovnih elemenata Street Workouta potrebna je određena razina kondicije, snage, izdržljivosti i fleksibilnosti, ali Trnover Barabe dodaju kako postepeno uz svakodnevne treninge svi elementi s vremenom postaju izvedivi. Testiranjem snaga vlastitog tijela i koordinacijom pokreta svakako se mogu kreirati raznolike adrenalinske akrobacije, a uz improvizaciju vježbi ovaj tip treninga svakako je atraktivan i raznolik.

Više o prehrani prilikom bavljenja adrenalinskim sportovima doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.