Eko 14. listopada 2022.

Ove zime očekuju nas periodi ekstremno niskih temperatura

Foto: shutterstock Zima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako možemo očekivati periode ekstremno niskih temperatura, zima pred nama trebala bi biti umjerenih temperatura s većom količinom oborina

Klimatolozi upozoravaju kako bi nas ove zime mogao pogoditi val ekstremno niskih temperatura, potvrdio je za Politico Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus pri Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF). Predviđa se da će hladni val Europu zahvatiti prije Božića što neke raduje jer postoji šansa da ćemo napokon imati bijeli Božić. S druge strane, niske temperature znače i veću potrošnju novca i energenata za grijanje, no situacija nije toliko zabrinjavajuća. Više bismo pažnje trebali posvetiti razornim olujama i povećanoj količini oborina. 

Očekuje nas umjerenija zima s mnogo oborina

Iako ECMWF predviđa periode ekstremno niskih temperatura, AccuWeather navodi kako će ostatak zime biti umjerenih temperatura sličnih onima prijašnje dvije godine. La niña, anomalno klimatsko stanje ekvatorskog dijela Tihog oceana, suprotno ekstremu koji je poznat pod nazivom el niño, već će treću godinu za redom diktirati vrijeme u Europi. To znači da možemo očekivati umjerenu zimu sličnu prethodnima te također nešto više oborina, posebno na našim predjelima te u Portugalu, Španjolskoj, Italiji i dijelovima Francuske. Također možemo očekivati više olujnih vjetrova. Utjecaj koji donosi la niña obično ne traje više od jedne sezone, no ovo je treći put u povijesti da ga osjetimo tri godine za redom. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

AccuWeather također upozorava da se gradovi koji često budu pogođeni poplavama pripreme za novi val velike količine oborina. Dobre vijesti dolaze za ljubitelje skijanja jer će planinski vrhovi biti pokriveni obilnom količinom snijega već u prosincu, a više snijega možemo očekivati i u nižim dijelovima zemlje tijekom siječnja i veljače.

Točniju prognozu znat ćemo uskoro

Svi nestrpljivo očekujemo najtočniju vremensku prognozu kako bismo se mogli pripremiti za neizvjesnu zimu pred nama. Trenutačni podaci daju nam privremeno olakšanje jer pokazuju da neće cijela zima biti ekstremno hladna, no prave podatke tek ćemo saznati. Važan čimbenik koji diktira zimsku prognozu još se nije formirao, a radi se o polarnom vrtlogu, velikom području niskog tlaka zraka u kojem vjetar velike brzine kruži nad Arktikom. 
 

Možda te zanima... 6 načina kako klimatske promjene utječu na zdravlje i što možemo poduzeti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.