Eko 27. listopada 2021.

Osnovne škole u Rijeci uvode besplatne higijenske uloške

Smeđi iscjedak prije menstruacije
Foto: Guliver/Shutterstock U riječkim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka od idućeg polugodišta učenicama će na raspolaganju biti besplatni higijenski ulošci, najavila je u srijedu zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U riječkim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka od idućeg polugodišta učenicama će na raspolaganju biti besplatni higijenski ulošci, najavila je u srijedu zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Za to je gradska uprava u sljedećoj godini namijenila 200 tisuća kuna iz gradskog proračuna. Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je da je uvođenje higijenskih potrepština u škole korak prema planiranom uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne škole u Rijeci.

Taj projekt potaknut je uspjehom Građanskog odgoja i obrazovanja, pri čemu je taj riječki model preuzet i u brojnim drugim sredinama u Hrvatskoj, rekao je. Palčevski je naveo da do kraja tekućeg mandata gradske vlasti planiraju pripremiti program zdravstvenog odgoja i potom ga u drugom mandatu uvesti u škole.

Možda te zanima... 7 simptoma tijekom mjesečnice koji upozoravaju da nešto nije u redu Zdravlje

Na uvođenje besplatnih higijenskih uložaka u škole gradsku vlast je potaknulo istraživanje udruge PaRiter, koje je pokazalo da su dijelu djevojčica nedostupne higijenske potrepštine. Koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter Marinella Matejčić upozorila je da je problem i nedostatak higijenskih uvjeta u školama, poput koševa za smeće, ali i tople vode i sapuna u nekim školama.

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.