Eko 22. travnja 2010.

Organsko mlijeko je humano i hranjivo

Dijete_Mlijeko
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da se pijenje kravljeg mlijeka povezuje s alergijama, aknama, menstrualnim grčevima i raznim drugim bolestima? U Hrvatskoj se odnedavno mogu kupiti organski mliječni proizvodi pa smo istražili poništavaju li se nepovoljni učinci kravljeg mlijeka na zdravlje samim time što je organsko i je li dvostruko viša cijena opravdana

Ugledna američka ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje Christiane Northrop u svojoj knizi "Žensko tijelo, ženska mudrost" ističe da je sastav kravljeg mlijeka uvelike različit od sastava majčinog mlijeka te da je ovo prvo zapravo namijenjeno teladi. Ona smatra da mlijeko proizvedeno na konvencionalan način može biti problematična hrana i za djecu i za odrasle.

Kao ginekologinja, Christiane Northrop spominje puno problema povezanih s mliječnim proizvodima - dobroćudne čvoriće na dojkama, kronični vaginalni iscjedak, akne, menstrualnim grčeve, miome, kronični nadražaj crijeva i pojačanu bol od endometrioze.

No konzumacijom organski proizvedenog mlijeka i mliječnih proizvoda često se ublažavaju menstrualni bolovi, alergije, upale sinusa te učestali vaginitis. Mlijeko proizvedeno organski, bez goveđeg hormona rasta i antibiotika, ima drukčije djelovanje na tijelo. Neke pacijentice s ginekološkim problemima vezanim uz mliječne proizvode potpuno su ozdravile od tih tegoba kada su prešle na organski proizvedene mliječne proizvode.

Što je to organsko mlijeko?

Da bi mlijeko dobilo oznaku "organsko" mora zadovoljiti slijedeće kriterije:

  1. U hranu kojom se hrane krave ne smiju se dodavati štetni pesticidi ili umjetna gnojiva
  2. Zabranjeno je dodavati hormone rasta kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, a nisu dozvoljena ni zračenja, kao ni genske mutacije
  3. Ne smiju se koristiti antibiotici, a ako se kravi ipak daju, ona se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezinog organizma
  4. Krave trebaju imati mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, dakle, to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati

Obično je cijena organskog mlijeka dvostruko veća od konvencionalne. Jedan od razloga je što je uzgoj krava koje daju organsko mlijeko puno skuplji, jer se u potpunosti poštuju pravila organskog uzgoja – od ispaše, hrane i svega ostaloga. Korištenje skupljih sastojaka i metoda za uzgoj i ishranu krava, kupovina organske hrane i mogućnost ispaše tijekom cijelog dana znače da farmer mora posjedovati i održavati veću količinu zemlje, a bit će proizvedeno manje mlijeka, što povećava troškove.

Jedna od glavnih odrednica organskih farmi za proizvodnju mliječnih proizvoda jest briga o zemlji. Koriste se organski herbicidi koji nisu otrovni i ne zagađuju zemlju čime se čini dvostruka dobrobit - radnici nisu izloženi supstancama koje uzrokuju sve vrste zdravstvenih problema, a podzemne vode ostaju nezagađene. 

Na farmama koje se bave organskom proizvodnjom nije dozvoljeno ni korištenje umjetnih gnojiva koja se inače koriste na uobičajenim farmama. Kravama se isto tako ne daje hrana proizvedena od životinjskih nusprodukata koji mogu prenijeti i kravlje ludilo, a ne smije ih se hraniti ni genetski modificiranom hranom.

Zašto kupovati organsko?

Organski mliječni proizvodi sadrže certifikat kao jamstvo visoke kvalitete i zdravog proizvoda. Kupujući ih istovremeno podržavaš i ekopoljoprivredu koja štiti okoliš te osigurava zdravlje i buduću produktivnost ljudi, kao i plodnost životinja i same zemlje.

Krave koje se uzgaja zbog mlijeka hrani se organskom hranom s certificirane zemlje u skladu s organskim standardima uzgoja, rastu u uvjetima koji nisu stresni te podržavaju njihovo zdravlje, o njima svakodnevno brinu stručnjaci koji drže do zdravlja životinja i nikada im ne daju antibiotike niti hormone rasta.

Kupovinom organskog proizvoda podržavaš organsku poljoprivredu, proizvodnju koja teži održavanju biološke raznolikosti na plodnoj zemlji koja ne sadrži kemijske pesticide i umjetna gnojiva. Ovime isto tako podržavaš i farmere koji rade vodeći računa o zdravlju životinja.

Rok upotrebe

Velika prednost organskog mlijeka jest što ono ostaje svježe znatno dulje od uobičajenog pasteriziranog mlijeka. Kod njegove proizvodnje koristi se potpuno drugačiji proces od pasterizacije.

Konvencionalno mlijeko se pasterizacijom izlaže kraće vrijeme visokoj temperaturi od 140 do 160 stupnjeva nakon čega se podvrgava brzom hlađenju kako bi se uništile bakterije, plijesan i ostali štetni sastojci. 

Organsko mlijeko izlaže se ultra visokim temperaturama od 275 stupnjeva i to svega nekoliko sekundi čime se uništavaju sve bakterije u mlijeku. To omogućava dulji rok trajanja nego što ga ima uobičajeno pasterizirano mlijeko u kojem se ne uspiju uništiti sve bakterije.

Ultra visoko zagrijavanje, budući da traje svega nekoliko sekundi, smanjuje mogućnost kvarenja hranjivih sastojaka u mlijeku, a i nije ga potrebno čuvati u hladnjaku.

Dobrobiti za zdravlje

Američko udruženje za hranu i lijekove i Američka certifikatorska kuća tvrde da nema značajnih razlika između organskog i uobičajenog mlijeka u kvaliteti, sigurnosti i hranjivosti.

No Mark Kastel s američkog Cornucopia instituta koji je proveo i proučio mnoga istraživanja, gornji zaključak smatra vrlo konfliktnim uzevši u obzir antibiotike pronađene u mlijeku te djelovanje hormona pronađenih u mlijeku na ljudsko zdravlje. Iz vlastitog iskustva navodi da su se, otkad koristi organsko mlijeko, njegove migrene znatno smanjile.

Najnovije istraživanje koje je obavilo Sveučilište iz Newcastle-a, a objavljeno u časopisu Journal of Science of Food and Agriculture pokazuje da je organsko mlijeko zdravije. Naime, krave koje su slobodno pasle davale su mlijeko koje je sadržavalo znatno više korisnih masnih kiselina, antioksidansa i vitamina.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da je tijekom ljetnih mjeseci koncentracija jedne od korisnih masnih kiselina – konjugirane linolenske kiseline CLA 9 (vrlo snažan antioksidans i pojačivač imunološkog sustava), čak 60% viša od one u konvencionalnom mlijeku, jer se krave hrane svježom travom i djetelinom.

Organski uzgojene krave više od 80% hrane dobivaju ispašom, dok na konvencionalnim farmama stoka ispašom dobiva svega 37% od ukupne hrane. 

Organsko mlijeko sadrži čak 39% više omega-3 masnih kiselina od konvencionalnoga, a one dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Prvojeri koliki ti je rizik od bolesti srca i krvnih žila!

Bio+ organski mliječni proizvodi

U trgovinama bio&bio odnedavno se mogu pronaći organski mliječni proizvodi austrijskog branda Bio+. Proizvođač ističe da se prema prirodi odnose s poštovanjem te da sirovine dobivaju iz dva najljepša nacionalna parka Hohe Tauern i Nockberge kojima su okruženi proizvodni pogoni.

U ponudi bio&bio trgovinama nalazi se 19 Bio+ proizvoda: jogurti - voćni i izvornog okusa, napitci od jogurta, maslac, mlijeko, kiselo mlijeko, sirevi Gauda, Alpenkrauter i Tauernberger te kiselo vrhnje.

Voćni jogurti vrlo su ukusni, a možeš odabrati neki od prirodnih okusa borovnice, breskve i marelice, jabuke i kruške, jagode, limuna, banane i vanilije te mlijeko sa 3,6 i 1,8% masnoća.

Bio+ mliječne proizvode potraži u bio&bio trgovinama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku.

Više info: biobio.com.hr

Hormoni štetni za krave

BGH (stočni hormon rasta) ili rbST (somatotropin) hormoni su koji povećavaju proizvodnju kravljeg mlijeka. Uzrokuju rast inzulina u mlijeku, a otporni su i na pasterizaciju te se prenose na ljude i ulaze direktno u organizam. Mnogo je rasprava uzrokuju li ovi hormoni mutacije u stanicama dojki što posljedično dovodi do razvoja karcinoma

Hormoni štetno djeluju i na krave, jer su nakon ubrizgavanja sklonije mastitisu – vrlo bolnoj infekciji vimena, zbog čega im se daju antibiotici koji završavaju i u mlijeku. Zbog mastitisa nastaje gnoj koji onda tijekom mužnje prelazi u mlijeko što povećava broj štetnih bakterija. Dio toga se vjerojatno uništava pasterizacijom, no dijelić spomenutoga zasigurno ostaje u mlijeku.

Antibiotici ostaju u mlijeku

Kada se krava koja se ne uzgaja na organski način razboli ili dobije upalu vimena, tretira se antibioticima. Stephanie Hill, stručnjakinja za mliječne proizvode i profesorica prirodnih znanosti na Agronomskom fakultetu North Carolina, ističe da je ilegalno davati antibiotike kravama koje se uzgajaju za davanje mlijeka te dodaje da su farmeri odgovorni za sve antibiotike koji se registriraju i evidentiraju u uzorcima mlijeka.

Što znači slobodna ispaša?

Osim činjenice da postoji određena površina pašnjaka predviđena po kravi gdje one slobodno pasu, vodi se računa i o hrani koju dobivaju. Ako farmer krave hrani raznoliko dobiva kravlje mlijeko koje je puno hranjivije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.