Eko Mijenjam se na zeleno! 05. lipnja 2021.

Od srpnja zabranjeni plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke

Foto: shutterstock Uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 3.srpnja 2021.godine.

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Po direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a još u prosincu, uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 3.srpnja 2021.godine.

Europska komisija objavila je ovaj tjedan smjernice o pravilima EU o plastici za jednokratnu upotrebu i Provedbenu odluku o praćenju i izvješćivanju o ribarskom alatu na tržištu i skupljenom otpadnom ribolovnom alatu.

Stop plastici: Isprobali smo deterdžente u rinfuzi koji čuvaju prirodu i tvoj novac!

To se odnosi na proizvode, kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, oksorazgradiva plastika, spremnici za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena te štapići za pridržavanje balona, koji zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čine 70 posto otpada na europskim obalama i u morima

Od 3.srpnja u EU bit će zabranjeni:

  • pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo)
  • plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu
  • plastične slamke
  • štapići za uši izrađeni od plastike
  • plastični štapići za pridržavanje balona
  • oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena

Za neke druge proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu, poput ribolovnog alata i vlažnih maramica, predviđene su druge mjere poput ograničavanja njihove upotrebe, smanjenja potrošnje i otpada kroz zahtjeve za označavanje proizvoda, sheme proširene odgovornosti proizvođača („načelo zagađivač plaća“), podizanja svijesti, kao i zahtjeva u pogledu proizvoda.

Možda te zanima... Od odbačene ribarske opreme izrađuju stolce Eko

Prema podacima Europske komisije, više od 80 % morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 % svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-a i diljem svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

“Ovim će se zakonodavstvom za 22 milijarde eura smanjiti štetni učinci na okoliš. Toliko bi, prema procjeni, trebao biti trošak onečišćenja plastikom u Europi do 2030. Europa sada ima zakonodavni model obrane i promicanja na međunarodnoj razini, s obzirom na globalnu prirodu problema onečišćenja mora plastikom. To je izuzetno važno za ovaj planet”, izjavila je izvjestiteljica Frédérique Ries (ALDE, Belgija).

Možda te zanima... Odbačane maske i rukavice, nova prijetnja zagađenju mora i oceana Eko

Cilj Europskog zelenog plana je stvoriti kružno gospodarstvo u kojem se plastika koristi na održiviji način, odnosno ponovno koristi i reciklira, bez stvaranja otpada ili zagađenja.

Naš partner projekta, HEP, do 2030. godine planira povećati udio obnovljivih izvora energije s 35 posto na više od 50 posto. Taj cilj planira postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Saznaj više ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.