Eko 18. lipnja 2020.

Od odbačene ribarske opreme izrađuju stolce

Foto: Shutterstock/Goodwood Plastic Facebook
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Očišćena od školjaka i algi, odbačena ribarska oprema dobila je novu, ekološki prihvatljivu namjenu.

Svake godine u kanadskim se vodama ostavi oko 640.000 tona ribarske opreme koja predstavlja prijetnju morskim životinjama te nanosi štetu ribarstvu. No, kako bi riješili sve veći problem, Ministarstvo ribarstva i oceana otvorilo je fond od čak 8,3 milijuna dolara te zajedno s ribarima, roniocima i mnogim obrtnicima došla je do novoga rješenja kako stati spomenutom problemu na kraj.

Možda te zanima... 'Recikliranje plastike s otrovnim olovom je opasno za ljudsko zdravlje' Eko

Goodwood Plastic Products samo je jedna tvrtka koja je odlučila pomoći u spomenutom procesu te su započeli s izradom sintetičke plastične građe (eng. synthetic plastic lumber) od odbačenih ribarskih mreža i konopaca te druge opreme koja je svoje mjesto pronašla na morskome dnu.

"Super miriše", rekao je Mike Chassie, potpredsjednik tvrtke Goodwood Plastic Products, prošlog tjedna za CBA News. "Nema onaj miris na koji bi inače pomislili da će imati ribarska oprema, pogotovo ona koja je duže vrijeme stajala u moru."

Prošlog tjedna obilježio se i Svjetski dan oceana i mora, a upravo je na taj dan spomenuta tvrtka Goodwood na poklon dobila dodatnih 500.000 dolara koje će uložiti u nove strojeve koji će pomoći s boljom i bržom reciklažom te stvaranjem novog, ekološki prihvatljivog, proizvoda.

Reciklirajuće tvari u njemu se drobe, tope i guraju kroz kalupe za stvaranje dasaka i stupova za izgradnju obloga za terase, klupa u parkovima i stolova za piknik. Nadalje, osim ribarske opreme, u stroj se stavljaju i plastične vrećice kako bi se dobili i različiti dizajni novih proizvoda koji bi što više podsjećali na stvarno drvo.

Možda te zanima... Vrijeme je za buđenje: Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova! Eko

Cijena spomenute građe, kada govorimo o građi debljine 50 milimetara (ili u američkom sistemu 8/4 debljine), iznosi 61 dolar ili oko 400 kuna. U prijevodu, navodi Chassie, trostruko je skuplja od "obične" drvene građe, ali je i trajnija. Prema njemu, osim trajnosti, bitna je stavka i zaštita, odnosno čišćenje okoliša od plastičnoga otpada u vidu da spomenuta građa tijekom godina neće ispuštati štetne kemikalije u slanu i slatku vodu te time neće daljnje štetiti ekosistemu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.