Eko 13. veljače 2020.

'Recikliranje plastike s otrovnim olovom je opasno za ljudsko zdravlje'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Veto je izglasan s glasova 394 "za", 241 "protiv", te 13 "suzdržan".

Europski parlament je vetom spriječio donošenje regulative kojom bi se dopustilo recikliranje PVC plastike koja sadrži olovo. Takvu regulativu je predložila Europska komisija na rok od 15 godina, a eurozastupnici su je blokirali na inicijativu parlamentarnog odbora za javno zdravlje, okoliš i sigurnost hrane.

Možda te zanima... Biljana Borzan: Žena koja ne priča, nego mijenja stvari Eko

"Olovo je otrov, neurotoksin koji je za ljudsko i životinjsko zdravlje opasan u vrlo malim koncentracijama. Ne postoji razina koja je sigurna za ljudsko zdravlje. Plastične proizvode koji sadrže olovo treba potpuno povući iz upotrebe, a ne ih reciklažom ponovno stavljati u upotrebu. Uložili smo veto i očekujemo od Komisije da predloži potpunu zabranu uvoza i recikliranja PVC-a s olovom", izjavila je članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan.

Europska PVC industrija više gotovo uopće ne koristi olovo kao stabilizator u proizvodnji PVC-a, preko 90 posto takvih proizvoda dolazi iz uvoza.

Možda te zanima... Borzan upozorila na posljedice odbijanja cijepljenja djece Zdravlje

Godišnje se u EU uveze do četiri tisuće tona olova u plastici, dok u reciklaži cirkulira do deset tisuća tona.

"Zaštita ljudskog zdravlja je prioritet, sve ostalo, neki komercijalni i drugi interesi, dolaze iza toga. Podržavam recikliranje i maksimalno iskorištavanje resursa, ali ne kada su zagađeni i toksični. To ide protiv osnovne svrhe reciklaže, čuvanja okoliša, jer se opasnim materijalima produljuje životni vijek", smatra hrvatska europarlamentarka.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.