Eko Mijenjam se na zeleno! 17. srpnja 2021.

Kratak vodič kroz recikliranje za početnike

Foto: shutterstock Recikliranjem smanjujemo količinu otpada na odlagalištima smeća i čuvamo okoliš

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko od nas proizvede više od 400 kilograma otpada godišnje, a veliki dio tog otpada može se reciklirati. Gradovi i općine imaju zakonsku obvezu omogućiti građanima odvojeno prikupljanje otpada, a na nama je da naučimo kako pravilno odvojiti otpad

Kada bismo istražili kojih se 10 pojmova najčešće koristi vjerujem da bi recikliranje bilo jedan od njih. No znaš li što se može reciklirati, a što ne? Koliko si puta zbunjeno stajala pred kontejnerima za otpad i razmišljala gdje ubaciti smeće? Jer, ma koliko bila odgovorna prema našem Planetu ne možeš baš uvijek primijeniti onu: "Reuse, don’t abuse".

Jesi li znala da svatko od nas proizvede više od 400 kilograma otpada godišnje? Većina tog otpada završi na odlagalištima kao neupotrebljivo smeće - ništa čudno, jer čak 80% stvari upotrijebimo samo jednom i zatim bacimo. Zato je prvi i najpoželjniji način postupanja s otpadom smanjenje količine otpada kojeg svakodnevno proizvodimo jer tako možemo smanjiti i njegov štetan utjecaj na okoliš, ali i uštedjeti.

Korisni savjeti koji će dovesti do manje smeća

Neizmjerno velike količine otpada kojeg svakog dana stvaramo u našim kućanstvima, uredima ili na ulici i odlažemo u spremnike koje netko negdje odvozi najodgovornije su za štetu koju svakoga dana nanosimo našem planetu. Gradovi i općine imaju zakonsku obvezu omogućiti građanima odvojeno prikupljanje otpada što je preduvjet da reciklabilni materijali budu reciklirani i ponovno iskorišteni.

  • Svakoga dana čak trećinu pripremljene hrane bacamo u smeće pa sugeriramo da kupuješ racionalno - biraj veća pakiranja, umjesto više manjih
  • Ne bacaj hranu – kupuj namirnice planski i onoliko koliko nam stvarno treba
  • Koristi vrećice za višekratnu uporabu umjesto jednokratnih plastičnih vrećica
  • Pij vodu iz slavine koja je u većini slučajeva ispravna kao i voda iz boce
  • Nakon što ti nešto više ne treba, razmisli kako tu stvar možeš ponovno iskoristiti. Uz malo kreativnosti umjesto da ju baciš, probaj ju obnoviti, popraviti ili nekako drugačije iskoristiti.

Jesi li znala koliko je potrebno za razgradnju pojedinih predmeta? Dok se papirnate maramice razgrađuju 2 do 4 tjedna, kartonskoj kutiji potrebna su čak 2 mjeseca, dok čaši od stiropora treba čak 50 godina, baš kao i metalnoj konzervi 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Svaki komad otpada ima mjesto na koje se treba baciti

Kratak vodič kroz recikliranje 

1. PAPIRNATE ČAŠE  - ne mogu se reciklirati jer se sastoje od neodvojivih materijala. Naime, u papirnatoj čaši postoji tanak plastični premaz koji sprječava curenje kave, no jako ga je teško odvojiti od papirnate čaše i zato ih se ne može reciklirati niti kao papir niti kao plastiku pa ih treba baciti.

2. KEMIJSKE OLOVKE - sastoje se od različitih dijelova od kojih je najveći dio plastika. Stare i neupotrebljive kemijske mogu se rastaviti i dijelovi ubaciti u kontejnere za metal i plastiku.

3. MOBITELI - svrstavaju se u opasni otpad i treba ih odlagati odvojeno. Neke tvrtke otkupljuju ispravne i neispravne mobitele i najbolje je njih kontaktirati, a možda vama nedovoljno dobar mobitel nekome može još poslužiti...

4. TEPISI - mogu se reciklirati kao tekstil. 

5. STARI NAMJEŠTAJ - možda stari komad namještaja možeš malo obnoviti, iskoristiti za neku drugu namjenu ili slično, ako ti to ne znaš učiniti ima ljudi koji će ti biti zahvalni na daru i tvom komadu namještaja udahnuti novi život. 

 6. KOZMETIČKA PAKIRANJA - bočice od šampona, losiona, paste za zube, kao i ambalažu u kojoj ih kupujemo možemo odložiti u spremnike za plastiku. Svakako je bolje kupiti eco friendly pakiranje ( izrađeno od reciklabilnih i recikliranih materijala) i veća pakiranja.

 7. POKLOPCI ŠALICA i drugi predmeti izrađeni od plastike niske kvalitete nisu osobito atraktivni prerađivačima rabljene plastike. Pri pokušaju recikliranja rastvaraju se u male, neupotrebljive dijelove, pa ih samo baci.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Mnogi predmeti imaju skrivene slojeve plastike pa je zato važno naučiti kamo koji predmet baciti

8. TUBE ZA ZUBNE PASTE su problematične, jer često osim plastike sadržavaju i druge materijale kao što je tanki premaz od aluminija.

9. ČETKICE ZA ZUBE također sadrže različite vrste plastike koje su međusobno pomiješane (tvrda drška, mekane čekinje) pa je i njihovo recikliranje otežano. No ako kupiš četkicu za zube od bambusa, nju se u potpunosti može reciklirati. 

10. PLASTIČNE POSUDE ZA ČUVANJE HRANE I OSTALOGA - napravljene su od tanke i nekvalitetne plastike, a često sadrže i više vrsta plastike pa ih je vrlo teško reciklirati. No ako ih odlažeš u reciklažne kontejnere, prije bacanja ih operi. Ako to ne učiniš, ostaci tvog šampona ili hrane zagadit će preostali upotrebljivi otpad. Kvaliteta plastike se recikliranjem smanjuje. Stručnjaci kažu da se može reciklirati samo jednom do dva puta, nakon čega se odlaže, spaljuje ili završava u okolišu.

11.  PLASTIČNE VREĆICE - nastoj imati uvijek sa sobom vrećicu za višekratnu upotrebu, naime tanke plastične vrećice često se znaju zaglaviti u reciklažnim strojevima i zbog njih se strojevi kvare. 

12. STARE BATERIJE - uvijek recikliraj, posebno malene okrugle koje se koriste za satove i slušna pomagala jer to je opasan otpad koji je otrovan - odloži u reciklažno dvorište.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

Možda te zanima... Krivica je na svima: Zbog ovog godišnje umre 100 000 morskih sisavaca Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.