Eko Eko dom 04. lipnja 2018.

Kako detaljno očistiti tipkovnicu u 5 koraka?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osjećaš li da ti je tipkovnica ljepljiva pod prstima ili vidiš prljavštinu među tipkama, očisti ju prema savjetima koje preporučuju s portala Popular Science kako bi se riješila ružnih naslaga i zaštitila od eventualnih bolesti.

Često to ni ne primijetiš, ali tipkovnicu uprljaš svakodnevno tako da jedeš iznad nje, prolijevaš pića i slično. Ono što je najgore je da ju jednostavno zaboravimo očistiti pa se slojevi prljavštine nastave slagati jedan na drugi dok ne postane sasvim ljepljiva ili puna prljavštine . ...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života..

Na svu sreću, ovaj proces čišćenja koji ti donosimo i nije tako težak za odraditi. Shvati to kao dubinsku dentalnu kontrolu, samo za tvoj kompjuter

Ugasi tipkovnicu

Uvijek je najbolje isključiti tipkovnicu prije nego se počne proces dezinfekcije. Imaš li laptop, onda se treba cijeli uređaj ugasiti. 

Protresi ju

Črvtsu ju držeći, okreni tipkovnicu ili laptop sasvim naopako iznad kante za smeće i lagano ju protresi kako bi bilo kakvi ostaci sasušenog kruha ili komadića hrane ispali van. Ovo uklanjanje vrlo je važan prvi korak jer se njime rješavamo velikih komada kako ne bi kasnije smetali u detaljnijem čišćenju. 

Komprimirani zrak

Baš kao i bilo koji dio pokućstva, tvoja će tipkovnica nakon nekog vremena nakupiti prašinu u prorezima. U kombinaciji s hranom ili nekom drugom, masnijom prljavštinom, ovu će prašinu biti nemoguće ukloniti sa samo malo "treskanja".

Tu u pomoć stiže komprimirani zrak - vrlo lako nabavljiv u bilo kojem computer shopu ili trgovini s uredskim priborom, te vrlo jeftin (oko 20 kuna), dolazi u obliku spreja uz kojeg se uvijek dobije i dugačka cjevčica za sitnije pukotine i proreze. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vrijeme je za "ribanje"

Nakon što si se riješila sve prašine i komadića, treba se koncentrirati na na ljepljive tipke. Za ovaj korak trebat će ti blazinica ili komad vate, štapići za uši i nekog običnog izopropanol alkohola, tj. organskog otapala. Sve se ove stvari mogu pronaći u najbližoj ljekarni i većini trgovina. 

Nakapaj par kapi alkohola na vaticu i nježno očisti svaku tipku. Za čišćenje unutar tipki prebaci se na čišćenje sa štapićima za uši koje si malo natopila alkoholom. Samo pazi da ne pretjeraš s količinom alkohola.

Možda ćeš se na neke tipke morati vratiti i ponoviti postupak, ako su jače zaprljane.

Ako želiš, ovaj korak možeš završiti vlažnim maramicama za čišćenje. 

Skidanje tipki

Ponekad treskanje, sprejanje i ribanje nisu dovoljni za ukloniti jače nečistoće. Ako ti se prsti i dalje lijepe za tipkovnicu ili si uvjerena da je ostalo još prljavštine ispod tipaka, ponekad ih možeš jednostavno skinuti. To sve ovisi o tome kakav je model tvoja tipkovnica. 

Možda te zanima... Test tjedna: Probali smo trik za brzo i prirodno čišćenje kamenca Eko Možda te zanima... Kako ukloniti neugodne mirise iz perilice rublja? Eko

Ključ je u redovitosti

Baš kao i svako pranje, što više čistiš tipkovnicu, to će se manje prljati i razvijati naslage prljavštine. Jednom kada ju dobro očistiš, trebalo bi svaki tjedan ponoviti postupak. 

Makar i da ne čistiš svoju tipkovnicu tako često, bakterije koje se razvijaju na njoj i nisu tako strašne. One su poput onih koje imaš i na svom mobitelu i najvjerojatnije se nećeš razboljeti od njih. 

Ipak, nečista tipkovnica plodno je tlo za nastanak loših bakterija koje bi mogle izazvati razne bolesti, pogotovo ako netko tko je bolestan koristi istu tipkovnicu kao i ti. 

Zašto moraš isključiti računalo?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.