Eko 25. travnja 2013.

Izazovi Ministra zaštite okoliša

Zmaju
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mihaelu Zmajloviću, Ministru zaštite okoliša i prirode i njegovom timu trenutno je prioritet ulazak Hrvatske u ekološku mrežu Natura 2000 koja se zalaže za očuvanje vrsta i staništa. Hrvatska pripada zemljama s najvećom bioraznolikošću u Europi, a Zmajlović očuvanje te raznolikosti smatra velikim izazovom Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode

Mihael Zmajlović rođen je 1978. godine u Zagrebu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, a prije nego što je došao na mjesto ministra zaštite okoliša bio je gradonačelnik Jastrebarskog. Oženjen je i otac dvoje djece, osim ekologije zanimaju ga enologija, gastronomija, badminton i fotografija.

U pripremi je novi Zakon o otpadu

Z.K: Koje su trenutne aktivnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode?

Kao jednu od glavnih aktivnosti Ministarstva ove godine spomenuo bih novi Zakon o zaštiti prirode koji je prošao vladinu proceduru i uskoro ide na drugo čitanje u Hrvatski sabor. Novi će zakon dati dobar temelj za ispunjenje kvalitetne zaštite prirode. U novom su zakonu stvorene pretpostavke za ulazak hrvatske ekološke mreže u Naturu 2000. To je europska ekološka mreža područja koja su važna za očuvanje vrsta i staništa. Od 1.srpnja 2013. Hrvatska će ekološka mreža postati dijelom ove najveće mreže zaštićenih područja na svijetu. Činjenicu da čak 36,92 posto kopnenog dijela Hrvatske ulazi u područje Nature 2000 smatram ogromnim priznanjem i potvrdom našeg prirodnog bogatstva koje smo dužni u povoljnom stanju zaštititi i očuvati. Hrvatska pripada zemljama s najvećom bioraznolikošću u Europi što je za nas veliko priznanje, ali istovremeno i veliki izazov i obveza. Izazov za održivi razvoj i obveza da prirodu sačuvamo za buduće generacije. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode svake godine radi na ekološkim projektima, kampanjama i edukaciji građana a u idućem periodu želimo biti još aktivniji, posebno u komunikaciji s građanima. Uskoro na Vladu ide i novi Zakon o zaštiti okoliša, a nakon njega i Zakon o otpadu. Ovo su tri ključna zakona našeg ministarstva usmjerena zaštiti okoliša i prirode te održivom razvoju.

Z.K: Što mislite kakva je ekološka svijest u Hrvatskoj što se tiče pojedinaca, ali i institucija?

Ekološka svijest je vrlo kompleksna tema koju ne bih želio svrstati u kategoriju dobro ili loše. U zadnjih nekoliko godina puno se priča o ekologiji i brizi za okoliš i prirodu. S jedne strane tema je postala popularna. No imamo još puno posla u podizanju te svijesti na potrebnu razinu da bi to rezultiralo i promjenama u ponašanju. Važno je da građani postanu aktivniji što se tiče brige za okoliše, budući da su ekološki problemi jedni od ključnih obilježja današnje civilizacije. Ne samo u Hrvatskoj, već i globalno. Bitan faktor koji pridonosi pritisku na okoliš jest neodgovoran odnos čovjeka prema prirodi, odnosno nepostojanje ili nedovoljna razina ekološke svijesti. Ekološka edukacija je važan dio posla mog ministarstva. Pred nama je ulazak u Europsku uniju u kojoj su standardi zaštite okoliša i prirode vrlo visoki. Mi ih želimo preuzeti jer su osmišljeni radi održivog razvoja i odgovornog odnosa prema onome što ćemo ostaviti našoj djeci. Mnoge su promjene bile potrebne i još mnogo ih slijedi kako bismo te standarde i dosegnuli. Dio promjena će doći kroz nove zakone, ali najvažnije dolaze kroz komunikaciju s građanima.

Z.K: Postoji li nešto vezano za ekologiju na što biste posebno htjeli upozoriti javnost?

Mislim da je najbitniji faktor zaštite okoliša razvijanje svijesti od malih nogu. To je ono što svatko od nas već danas može početi primjenjivati u svom domu. Poticanje djece na sudjelovanje u aktivnostima koje se tiču zaštite i brige za okolišem, počevši od primjera u kućanstvu do poticanja boravka u prirodi kako bi se steklo poštovanje prema njoj.

Z.K: Koje su vaše eko navike?

Od samog odvajanja otpada za koje imamo mogućnosti u Jaski, mnogo je drugih stvari koje uz pomoć supruge nastojim prenijeti i na kćeri. Racionalnije korištenje energije i vode uz razvrstavanje otpada neke su od ekoloških navika moje obitelji.

Z.K: Nastojite li i na koji način u svojoj obitelji živjeti ekološki?

Kao što sam već i prethodno spomenuo, posebnu pažnju usmjeravamo na davanje dobrog primjera brige za okolišem svojoj djeci. Već sad preuzimaju naše obrasce ponašanja što se tiče odvajanja otpada, a kad malo porastu pokušat ćemo im i na druge načine objasniti kako dati svoj doprinos zaštiti okoliša.Ovdje pročitaj kako se alpinist Stipe Božić odnosi prema prirodi.

Ako te zanima kako se neki od poznatih i manje poznatih Hrvata bore za zaštitu okoliša više pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.