Eko 21. lipnja 2018.

Danas je najduži dan u godini i prvi dan ljeta: Kakvo nas vrijeme očekuje?

Sunce_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Solsticij je trenutak kada Zemlja napravi jedan krug oko Sunca koji traje godinu dana. U ljetnoj solsticijskoj točki nalazi se Sunce od 20. do 22. lipnja, tada je na sjevernoj Zemljinoj hemisferi dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj hemisferi najkraći i počinje zima. Danas 21. lipnja na našem dijelu hemisfere počeo je prvi dan ljeta i danas dan traje najdulje.

U zimskoj solsticijskoj točki Sunce je oko 22. prosinca; tada je dan na sjevernoj Zemljinoj hemisferi najkraći i počinje zima, a na južnoj hemisferi najdulji i počinje ljeto. Za ljetnoga solsticija Sunce ulazi u astronomski znak Raka, a za zimskog u znak Jarca.

Mnogi poganski narodi obilježavali su taj dan, a neki ga slave i dalje:

  • Druidi u Engleskoj u Stonehengeu imaju svoju poznatu ceremoniju na najduži dan u godini te spontano bubnjaju i obilježavaju ga raznim ceremonijama.
  • U Rusiji i Ukrajini preskaču krijes i tako dokazuju svoju hrabrost i vjeru. Kakvo nas vrijeme očekuje na prvi dan ljeta?
  • U Indiji se organiziraju masovna vježbanja joge.
  • Na Islandu se održava glazbeni festival.
  • Na Aljasci prvi dan ljeta proslavljaju godišnjom Game Midnight Sun Baseball.
Možda te zanima... Koliko sunce stvarno utječe na starenje kože i pojavu hiperpigmentacija? Ljepota i relax

Alergije-Sunce Možda te zanima... 7 savjeta kod opeklina i alergije na sunce Zdravlje

Promjena vremena

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te u većini krajeva vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak. Na kopnu ujutro mjestimice kratkotrajna magla, a poslijepodne poneki pljusak s grmljavinom, najizglednije u unutrašnjosti Dalmacije i Lici, a navečer na sjeverozapadu. 

Vjetar slab, poslijepodne umjeren južni i jugozapadni, u Slavoniji i Baranji i jugoistočni. Na Jadranu većinom umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 28 i 32 Celzijeva stupnja.

No, petak donosi dramatičnu promjenu. Stiže jače naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu koje će do sredine dana zahvatiti veći dio zemlje.  

Pritom je u središnjim i gorskim predjelima te na sjevernom Jadranu moguće jače nevrijeme praćeno obilnom kišom i prolazno pojačanim vjetrom. Poslijepodne i prema kraju dana pljuskovi i grmljavina proširit će se na Dalmaciju, a sa sjevera prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Zapuhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita ponegdje i olujna.

Možda te zanima... Alergija na sunce: Simptomi, prevencija i pomoć Zdravlje

Možda te zanima... Oprezno s esencijalnim uljima ljeti, povećavaju reakciju kože na sunce Ljepota i relax

Temperatura pada i za više od 10 stupnjeva, a od subote stabilizacija vremena

Osjetno će osvježiti, osobito na kopnu gdje se očekuje pad temperature i veći od 10 stupnjeva. U unutrašnjosti će uglavnom biti između 16 i 21°C , na većem dijelu Jadrana i u Slavoniji i Baranji od 19 do 24, a u Dalmaciji između 24 i 28 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma za petak izdao čitav niz upozorenja. Zbog orkanske bure, koja bi na mahove mogla puhati brzinom od 150 kilometara na sat, crvena upozorenja na snazi su za obalno područje srednjeg i sjevernog Jadrana te zapadne obale Istre.

Prema trenutnim prognozama, od subote nas očekuje stabilizacija vremena, ali uz osjetno niže temperature, koje će se postupno početi dizati od utorka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.