Ljepota i relax Zdrava koža 20. lipnja 2018.

Koliko sunce stvarno utječe na starenje kože i pojavu hiperpigmentacija?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U kasnim tridesetima i ranim četrdesetima hiperpigmentacija i starenje kože posljedica su više čimbenika, ali najčešće su biljeg neumjerenog izlaganju suncu bez zaštite odgovarajućim kremama. Najviše pogađa žene, osobito one koje su imale pjegice na licu.

Tko je sklon hiperpigmentaciji?

Trenutak kada sunčane pjegice zamijeni hiperpigmentacija kod većine žena događa se u četrdesetima, a uvelike su joj uzrok hormonalne promjene i naznaka je početka ulaska u menopauzu, a često je povezana i s prekomjernom težinom

Trudnička maska

Mnoge se žene žale kako su mrlje – melazmu dobile u trudnoći. Tamnjenja kože zapravo su obrambene reakcije kože protiv oštećenja izazvanih djelovanjem ultraljubičastih zraka.

Osobe izrazito osjetljive na djelovanje Sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog stanja kože, moraju svojoj koži pružiti najvišu razinu zaštite od sunca.

Ako imaš svijetlu put ili puno madeža, koristi kremu sa zaštitnim faktorom 50+, a ako si tamniji, mediteranski tip - s faktorom 20. 

Melazma se očituje kao smeđa do siva mrlja nepravilnog oblika. Mjesta na kojima nastaje najčešće su čelo, obrazi, brada, a česta je i na dekolteu. Hormon estrogen jedan je od glavnih krivaca za njihovu pojavu, a kako ih mlade žene dobivaju u trudnoći, narodski se nazivaju ‘trudnička maska’.

Nastanak melazme kod žena veže se i za uzimanje oralne kontracepcije koja također, zbog uzimanja hormona, pojačava razvoj mrlja. Ma koliko ih se trudili izbijeliti tijekom zime, a mnogima to kvalitetnom kozmetikom polazi za rukom, one će se s prvim zrakama sunca vratiti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za starenje kože krivo je Sunce, ali i brojni drugi faktori

Elvira Lazić Mosler, docentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dermatovenerolog u OB Dr. Ivo Pedišić Sisak, koja radi i u Poliklinici Duduković, gdje se bavi kozmetologijom i estetskom medicinom kaže: "Starenje kože možemo podijeliti na unutarnje, tj. prirodno ili kronološko starenje kože, koje je zadano genetskim te na vanjsko ili ekstrinzično starenje uzrokovano vanjskim čimbenicima koje jednim imenom nazivamo ekspozom. U ekspozom ubrajamo izvore ultraljubičastoga zračenja – Sunce i zaslone monitora i pametnih telefona, zagađen zrak policikličkim aromatskim ugljikovodicima, cigaretni dim, nepravilnu prehranu, stres kojem smo svakodnevno izloženi, nedostatak sna itd. Svi ti čimbenici znatno povećavaju količinu slobodnih kisikovih radikala koji nadjačavaju naše urođene antioksidativne mehanizme i koji onda oksidativnim stresom oštećuju kožu i dovode do prijevremenog starenja.

Vanjski čimbenici doprinose čak više od 80% starenju kože, što je dobra vijest jer ih možemo spriječiti i znatno produljiti mladolik izgled kože. Uz učinkovitu zaštitu od UV zračenja, zdravu prehranu, dovoljno sna i fizičku aktivnost, važno je u organizam unositi i dovoljne količine antioksidansa, kao i primjenjivati antioksidanse u pripravcima koje nanosimo na kožu, kako bismo minimalizirali oksidativni stres kojem je koža izložena."

Maska-Lice Možda te zanima... Top 3 tretmana protiv hiperpigmentacijskih mrlja Ljepota i relax

Zaštitna krema od ožujka kako bi spriječila starenje kože i hiperpigmentaciju

Kozmetičari i dermatolozi savjetuju tretiranje lica, a posebno dijelova zahvaćenih hiperpigmentacijom, kremama s visokim UV filterom već u prvim proljetnim danima, točnije od ožujka. Kada se kaže zaštitni faktor, tada se podrazumijeva da krema nosi oznaku UV zaštite barem 20, ako ne i 30.

To bi za početak sunčane sezone – posebno proljetnog i jakog koje doslovno pali blijedu kožu koja je tijekom zime bila pošteđena i svjetlosti, a kamoli sunca, trebalo biti dovoljno. Kako proljeće odmiče, trebalo bi povećati zaštitni faktor na 50, a tijekom ljeta koristiti ‘sun block’, potpunu zaštitu. Osim toga, tijekom ljeta trebalo bi se kloniti sunca, posebno pokrivati i štiti lice sjenilom, kapom, hodati po hladovini.

Sun protection factor (SPF) je mjera koja označava koliko dugo možeš ostati na suncu bez opasnosti od opeklina u odnosu na okolnosti bez zaštite. Što je veći SPF, duže ćeš biti zaštićena od UVB zraka. Ukoliko duže boraviš na suncu, svakako se preporučuje zaštitni faktor 30 ili veći.   

Hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom posebno se preporučuju ukoliko imaš suhu kožu, kako bi smanjila mogućnost starenja kože izazvanog izlaganjem suncu. Ukoliko si sklona alergijama, izbjegavaj kreme i ulja za sunčanje koji sadrže umjetne tvari i ekstrakte koji mogu potaknuti alergijsku reakciju.

Koz-Us Možda te zanima... Trikovi koji usporavaju starenje kože Ljepota i relax

Kako odrediti vrijeme sunčanja?

Brončana put je znak upozorenja - iako je preplanula put 'zaštitni znak' sjajnog ljetnog odmora, brončana koža zapravo je upozorenje organizma koje kaže "makni me sa sunca!".

UV spektar koji, zajedno sa svjetlosnim i toplinskim stiže na Zemlju, sastoji se od 90 posto UV-A i 10 posto UV-B zračenja. Dok UV-B zrake dopiru do gornjih slojeva naše kože, UV-A zrake prodiru mnogo dublje u tkivo zbog čega dermatolozi kažu da koža 'pamti svaki put kada 'izgorimo' pri sunčanju.

UV zrake djeluju na kožu koja se od oštećivanja stanica brani stvaranjem tamnosmeđeg melaninskog pigmenta radi sprečavanja daljnjeg oštećenja kože. Nakon određenog vremena prekida se proces samozaštite kože, nakon čega UV zrake ponovno počinju oštećivati njene stanice. Stoga je zaštita u vidu preparata za sunčanje nezaobilazna kada je riječ izlaganju sunčevim zrakama.

Sunčaš li se samo kako bi se opskrbila vitaminom D, dovoljno je desetak minuta bez zaštitne kreme da se opskrbe s potrebnom tjednom dozom vitamina, a nakon tog vremena proizvodnja ovog vitamina značajno opada tako da od daljnjeg izlaganja suncu nema koristi, ali može biti štete.

Ukoliko se baš želiš "nakrcati" vitaminom D, iako za to nema potrebe, čini to jedući mlijeko, masnu ribu ili uzimajući dodatke prehrani.

Naše preporuke za ovo ljeto

SUNDANCE krema za sunčanje, ZF 50, 100 ml (cijena: 32,90 kn):   | Author: PR Foto: PR

Idealna je za lice i dekolte jer je nemasna i vodootporna. Pruža učinkovitu UVA/UVB zaštitu odmah pri nanošenju. Za vrijeme izlaganja suncu preporučljivo je višekratno ju nanositi, osobito u slučaju znojenja, nakon kupanja i brisanja kože. Vrlo je bitno i izbjegavati intenzivno podnevno sunce.  | Author: PR Foto: PR

Ni sredstva s visokim zaštitnim faktorom ne pružaju potpunu zaštitu od UV zračenja pa čak ni uz upotrebu sredstva za zaštitu od sunca ne bi smjeli boraviti predugo na suncu. Svaka opeklina od sunca imat će dugoročno štetan učinak na kožu, a pretjerano sunčanje predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje pa ga treba izbjegavati.

 | Author: PR Foto: PR

 

 

 

 

SUNDANCE anti-age fluid za sunčanje, ZF 50, 50 ml (cijena: 34,90 kn): Za lice i dekolte, vodootporan. UVA+UVB zaštita. S hijaluronom i koenzimom Q10. Matira, hidratizira i sprječava pigmente mrlje i bore nastale djelovanjem sunca. Brzo se upija, prikladno kao podloga za šminku. Dermatološki ispitano.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUNDANCE anti-age fluid za sunčanje, ZF 30, 50 ml cijena: 29,90 kn: Također se koristi za lice i dekolte te je vodootporan. Ima UVA i UVB zaštitu. Uz pomoć hijalurona i koenzima Q10 matira, hidratizira i sprječava pigmente mrlje te bore nastale od sunca. Brzoupijajući je i odličan kao podloga za šminku te je dermatološki ispitan. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.