Eko Miss(ija) bez plastike 15. listopada 2019.

Coca-Cola krenula u izradu boce od plastike sakupljene iz oceana

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanja pokazuju kako svake godine skoro 8 milijuna metričkih tona plastike završi u oceanu. Zahvaljujući projektima kao što su 'Projekt čišćenja oceana' dio bude očišćen, no konstantna proizvodnja novih plastičnih boca čini zatvoreni krug te pridonosi onečišćenju planeta.

Coca-Cola je napravila značajan korak u očuvanju okoliša izradom svoje nove ambalaže od plastičnih boca iz oceana. Prvih 300 boca sadrže 25% plastike iz oceana koja je bila sakupljena od strane volontera tijekom 84 akcija čišćenja plaža u Španjolskoj i Portugalu.

Za stvaranje navedenih boca zaslužan je postupak nazvan "poboljšana reciklaža" ili depolimerizacija. Korištenjem navedene metode uklanjaju se nečistoće u plastici koje im omogućuju da ponovno postanu uporabljive. Tvrtke poput Ioniqa Technologies, Indorama Ventures i Mares Circulares radile su s Coca-Colom kako bi zajedno omogućili ovaj prvi korak ka recikliranju i stvaranju plastične ambalaže od plastičnoga otpada u morima i oceanima.

Možda te zanima... Ralph Lauren lansirao polo majicu od recikliranih plastičnih boca Eko

Iako je tehnologija još uvijek u povojima, Coca-Cola će svim naporima pokušati ubrzati proces te se nadaju da će prva serije boca napravljenih (barem djelomično) s recikliranim oceanskim ostacima na tržište izaći u prvoj polovici sljedeće godine, prenosi Foodbeast.

"Utjecaj pojačanog recikliranja osjetit će se na globalnoj razini", rekao je Tonnis Hooghoudt, stručnjak iz Ioniqa Technologies. 'surađivanjem s Coca-Colom u proizvodnji navedenih boca želimo pokazati što ova tehnologija može ponuditi."

Ako se navedena ideja provede i pokrene se masovna proizvodnja, Coca-Cola će biti prva tvrtka u segmentu FMCG (brza roba široke potrošnje) koja bi za prodaju pića i hrane koristila plastičnu ambalažu napravljenu od recikliranog plastičnoga otpada.

Možda te zanima... Converse lansirao starke od reciklirane plastike! Eko Možda te zanima... Pakiranje koje se može potpuno reciklirati i druga lažna rješenja za problem jednokratne plastike Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.