Eko 16. studenoga 2023.

6 kućanskih predmeta koji su puni bakterija, a koriste se svaki dan

četkica za zube
Foto: Unsplash Držači četkica za zube puni su bakterija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bakterije se nalaze svugdje pa čak i na mjestima na kojima to najmanje očekujete, uključujući i neke uobičajene kućanske predmete koje koristite svaki dan.

Kako biste osigurali da vaš dom ostane svjež i čist, potrebno ga je rutinski čistiti, najmanje jednom tjedno. Osim toga, dezinfekcija predmeta i površina izbjeljivačem ili drugim vrstama dezinficijensa također može pomoći u ubijanju bakterija ili virusa. U nastavku saznajte koji su to kućanski predmeti leglo bakterija. 

Spužve za suđe

Prema studiji iz 2022. objavljenoj u Journal of Applied Microbiology, spužve za suđe zadržavaju više bakterija nego četke za suđe. "Salmonela i druge bakterije bolje rastu i preživljavaju u spužvama nego u četkama, a to je zato što se spužve u svakodnevnoj upotrebi nikad ne osuše. Jedna spužva može sadržavati veći broj bakterija nego što ima ljudi na Zemlji", otkrio je jedan od autora studije Trond Møretrø za CNN.

Čišćenje doma Možda te zanima... Mjesta u kući koja se uglavnom ne čiste dovoljno često, a trebala bi Eko

Kuhinjske krpe

Kuhinja bi trebala biti čist prostor jer je to mjesto gdje pripremate sve svoje obroke, ali u njoj se može naći mnogo bakterija. Prema međunarodnoj studiji NSF International, kuhinja je najprljaviji prostor u kući. Prljavija je čak i od kupaonice.

Kuhinjska krpa je još jedan uobičajeni kućni predmet koji može biti pun bakterija. Prema istraživanju Američkog društva za mikrobiologiju iz 2018., 49 % kuhinjskih krpa provjerenih u studiji sadržavalo je bakterije čiji je broj rastao u kućanstvima s više članova. Krpe korištene za više namjena (tj. sušenje ruku, brisanje ili čišćenje površina i brisanje posuđa) sadržavale su veće količine bakterija od krpa koje su korištene samo jednom. Osim toga, vlažne krpe imale su više bakterija nego suhe. 

Kuhinjski sudoper

Znanstvenici su promatrali uzorke briseva s površina koje dolaze u dodir s hranom i s površina koje služe za pripremu. Ono što su istraživači otkrili doista je alarmantno. Fekalni koliformi otkriveni su u 44 % domova (često u sudoperima, kuhinjskim krpama i spužvama za suđe), a E. coli je bila prisutna u 15 % domova (uglavnom u sudoperima).

Držač četkica za zube

Mnoge stvari koje se povezuju s čistoćom uopće nisu tako sanitarne. Primjerice držač četkice za zube i četkica za zube još su jedno leglo bakterija. Istraživači iz NSF International identificirali su određenu vrstu bakterije pod nazivom Klebsiella michiganensis na držaču četkice za zube. To je jedinstvena koliformna bakterija koja je dio iste obitelji kao i E. coli, a obično se pojavljuje u fekalnim tvarima. Osim toga, NSF International studija utvrdila je da je 64 % držača četkica za zube imalo plijesan i gljivice na sebi.

Prirodna sredstva za čišćenje Možda te zanima... Prirodna sredstva za čišćenje koja možeš napraviti kod kuće Eko

Ručke kupaonskih slavina

Redovito dezinficiranje ručki slavine u vašoj kupaonici navika je koju morate steći. Istraživači NSF-a uzeli su briseve određenih kućanskih predmeta kako bi identificirali koliformne bakterije. Ručke slavine, koje dodirujete prije i nakon čišćenja ruku i lica, uključuju 9 % koliformnih bakterija. Osim toga, 27 % ručki slavine sadržavalo je plijesan i gljivice, a 5 % stafilokok. 

WC školjka

Prema istraživanju iz 2021. objavljenom u Journal of Applied Microbiology, nakon što pustite vodu u WC školjci, virusi i bakterije mogli bi se raspršiti na vanjske dijelove WC školjke poput ručke i sjedala, ali i na druge površine u kupaonici. Osim toga, bakterije salmonele mogu se nakupiti ispod ruba WC školjke i tamo ostati do 50 dana. Korištenje automatskog čistača WC školjke može smanjiti količinu mikroorganizama raspršenih tijekom puštanja vode u WC školjci.

Možda te zanima... 5 malih i jednostavnih navika za istinski čistu kuću Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.