Eko 14. kolovoza 2017.

4 tajne o plastičnim bocama koje proizvođači ne žele da znaš

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi pijemo iz plastičnih boca, ali nismo upućeni kakve "prljave tajne" one sadrže. Plastične boce sadržavaju kemikalije, na njima s nakupljaju bakterije, a o flaširanoj vodi postoje i brojne zablude.

Zašto ne bismo trebali ponovno koristiti plastične boce?

Plastične boce mogu sadržavati opasne kemikalije. Obrati pozornost na posebne znakove koje se nalaze na dnu boce. Trokutići koji se nalaze na samom dnu boce označavaju koja je vrsta plastike korištena. Boce označene s 1 (PET ili PETE) su jednokratne, to jest, za jedno korištenje. Kada se izlaže kisiku ili visokim temperaturama, uključujući toplinu sunca, takva bočica ispušta otrovne tvari koje ulaze u vodu.

Možda te zanima... Zob, voda i cimet - recept za vitku liniju i seksi trbuh Hrana

Izbjegavaj boce označene s brojem 3 ili 7 (PVC ili PC) jer izlučuju otrovne kemikalije koje mogu prodrijeti u tvoju hranu i piće, a dugotrajna izloženost može čak rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima. Boce izrađene od polietilena (2 i 4) i polipropilena (5 i PP) prikladne su za višestruke primjene. One su relativno sigurni ako u njima pohranjuješ hladnu vodu i redovito ih dezinficiraš.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bakterije i osnovna higijena

Pijenje vode iz upotrijebljene plastične boce gotovo je isto kao i lizanje WC školjke, igračke za pse ili čak i gore od toga, tvrde znanstvenici. Količina bakterija u takvim bocama često prelazi sigurnosne granice. Mi sami stvaramo savršene uvjete za rast bakterija uzimajući bocu s prljavim rukama, ne ispirući je temeljito i zadržavajući toplu vodu u njoj.
Što napraviti? Redovito operi bocu s deterdžentom za pranje posuđa u toploj vodi, octom ili antibakterijskim sredstvom za ispiranje usta.

Možda te zanima... Slana voda protiv grlobolje i za ispiranje začepljenog nosa Zdravlje

Čak i uz temeljito pranje boca, još uvijek možemo dobiti trovanja hranom ili čak hepatitis A. Istraživanja su pokazala da većina bakterija živi na "vratu" bočice koji se ne može prati dovoljno dobro. Čepovi zadržavaju klice koje zatim gutaš zajedno s vodom. Radije koristi slamku.

Koji je izvor vode?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mnoge kompanije vole napomenuti na svojoj ambalaži da voda koju kupiš dolazi iz slikovitih izvora vode, ali istina je da je često voda koju kupuješ u bocama identična vodi koju dobivaš iz slavine kod kuće. Zapravo, to čak možeš provjeriti na boci, obično u malom tekstu koji svi zanemaruju. Tvrtke su dužne objasniti da je izvor vode koji koriste njihov glavni vodoopskrbni kanal. Zbog toga voda košta puno manje nego što je inače plaćaš.

Plastika_More1 Možda te zanima... Odlične ideje kako iskoristiti stare plastične boce i čepove Eko

Voda s "okusom" nije toliko zdrava

Ne spominjući ni opasnost od bakterija, postoje uobičajene zablude o vodi. Tvrtke flaširanih voda žele privući novo tržište mladih ljudi i sportaša. Tako oglašavaju flaširanu vodu s različitim okusima koji su joj dodani, tvrdeći da je zdravija za tebe od drugih zaslađenih pića. Međutim, ponekad ova voda može sadržavati onoliko šećera koliko i gazirani sok. Kako se ne biste zavarali, pročitajte informacije na etiketi.

Gazirani_Sokovi Možda te zanima... Opasnost za tvoj organizam koja se krije u gaziranim sokovima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.