Eko Eko dom 18. studenoga 2017.

10 korisnih stvari koje možeš napraviti s limunovom koricom

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Limunov sok poznat je po svojim brojnim dobrobitima za naše zdavlje, ali i kućanstvo. Uobičajeno je bacati koricu nakon što istisnemo limune, no korice voća pa čak i povrća ne bi smjele biti bačene samo tako.

Limunova korica izuzetno je korisna u kućanstvu, a time što je prirodna znači da ćeš neke kućanske poslove od sada moći obavljati bez uporabe štetnih kemikalija u deterdžentima i drugim sredstvima za čišćenje. 

Dobar je saveznik i u kuhinji, a očekuje te i par savjeta za ljepotu.

Možda te zanima... Zašto svi zamrzavaju limune i zašto bi i ti trebala početi? Hrana

1. Očisti kadu i umivaonike

Isplahni umivaonik ili kadu i pospi ih sodom bikarbonom. Uzimi limunovu koricu i izribaj za sjajniju površinu.

2. Operi suđe

Ako opereš masno suđe s limunovom koricom, bit će besprijekorno čisto. Kao prirodni odmašćivač, korica sadrži citratnu kiselinu koja će ukloniti sve mrlje s tvog prljavog suđa. 

3. Poboljšaj zdravlje kostiju

Korica je bogata kalcijem i vitaminom C - nutrijentima koji su od iznimne važnosti u prevenciji bolesti poput reumatoidnog artritisa i osteoporoze

4. Aromatiziraj hranu

Naribaj koricu kako bi jelu dodala slatko kiselu aromu. Možeš i zamrznuti one koje nisi iskoristila za kasniju uporabu. 

5. Održi šećer podatnim

Kada se doda smeđem šećeru, limunova korica ga održava vlažnim i mekanim te lakšim za uporabu. Samo budi sigurna da si prije zamrzavanja uklonila sve koštice i pulpu

 | Author:

6. Posvijetli kožu

Citratna kiselina dobra je i za izbjeljivanje. Sastav korica pogodan je tako za izbjeljivanje mrlja i na koži, a pomaže i kod zatezanja bora

7. Osvježi kantu za smeće

Ubaci par komada limunove korice u kantu, oko ili ispod vrećice ili u kuhinjski element ako se nalazi u njemu.

8. Riješi se mrava

Gdje god da imaš pukotine ili rupice iz kojeg izlaze mravi, postavi koricu na njih kako bi im prepriječila put. Mravi mrze limun i neće više ulaziti u tvoj dom. Također možeš ovu metodu koristiti i protiv muha te žohara.

9. Ukloni mrlje

Imaš li one mrlje od kave po bijelim šalicama koje nikako ne žele sići, probaj ih isprati limunovom koricom. Dodaj malo vode s koricom i ostavi na par sati. Operi nakon toga, obriši, i primijetit ćeš da ih više nema!

10. Posvijetli nokte

Ako često koristiš lak za nokte, oni mogu postati žućkastima. Imaš li problem s time, istrljaj nokte koricom i vidjet ćeš razliku. 

Limu-Uspr Možda te zanima... Pesticidi u limunima - oprez! Hrana

Još par ideja

Kako su jestive, korice limuna možeš pretvoriti u slatkiše, šećer i dodatke za salate ili čaj. Najbolje bi bilo da ih prvo zamrzneš prije nego ih naribaš. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.