Visok udio vode tikvice čini idealnom namirnicom za vrijeme redukcijske dijete. Zahvaljujući obilju folata, vitamina C i beta-karotena, tikvice štite srce i krvne žile od ateroskleroze i srčanog i moždanog udara, dok magnezij i kalij reguliraju krvni tlak.
Fitonutrijenti, u soku tikvica, imaju antikancerogena svojstva, dok biljna vlakna iz kore reduciraju visok kolesterol. Tikvice je najbolje konzumirati s korom kako bi se u potpunosti iskoristila sva ljekovita svojstva.
Tikvice na žaru s octom od pistacije
Sastojci:
- 5 mladih tikvica
- maslinovo ulje za premazivanje
- šaka rikole
- parmezan
Za umak od octa:
- 1 češanj češnjaka
- 30 g oljuštenih pistacija
- prstohvat šećera
- 20 ml jabučnog octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
Priprema:
- Na umjerenoj temperaturi zagrij tavu za grilanje. Tikvice nareži na tanke trake, po duljini, a zatim ih premaži maslinovim uljem. Peci ih dvije-tri minute sa svake strane.
- Umak od octa: usitni češnjak, pistacije, prstohvat svježe mljevenog papra i šećer. Zatim dodaj ocat i maslinovo ulje. Pripremljenim umakom prelij tikvice sa žara i prekrij ih rikolom i ribanim parmezanom.