Ovaj recept je zapravo verzija gratiniranih tikvica jer se miješanjem ribanog sira i krušnih mrvica dobije ukusna hrskava korica ispod koje ostaju sočne tikvice. Jelo možete poslužiti kao prilog ili samostalni lagani ljetni ručak ili još bolje večeru.
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- šalica luka izrezanog na trakice
- šalica na trake izrezane paprike
- 1 veći režanj češnjaka (u obliku pirea)
- 1/4 šalice bijelog vina
- sol
- 1 1/2 šalica tanko narezanih tikvica
- 50 g krušnih mrvica po mogućnosti od cjelovitih žitarica
- žlica origana
- 1/4 šalice naribanog Parmezana
- žlica Balzamičnog ocata
Priprema:
Prvi korak:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih
Drugi korak:
U tavu stavite jednu žlicu maslinova ulja, kada se ulje zagrije dodaj luk, papriku i češnjak i pirjajte četiri minute. Zatim dodajte vino, sol i crni papar i pirjajte još jednu minutu. U vatrostalnu posudu rasporedite upravo pripremljeni povrtni miks i na njega poredajte tikvice.
Treći korak:
Pomiješajte žlicu ulja, krušne mrvice i sir te posipajte po tikvicama i pecite u pećnici osam minuta. Stavi temperaturu na 250 stupnjeva Celzijevih i držite povrće još dvije minute dok ne dobije smeđi pokrov. Poprskajte s balzamičnim octom.
Izvor: myrecipes