Dijeta Dijetni savjeti 18. travnja 2018.

Brzina metabolizma ovisi i o visini

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Niske žene imaju sporiji metabolizam i teže mršave, kaže dr. Craig Primac, predsjednik Medicinskog društva za pretilost u SAD-u. Koliko je nekome kalorija potrebno i kako može postići Idealnu tjelesnu težinu ovisi o dobi i spolu osobe te o udjelima pojedinih komponenti tijela - masnog tkiva, koštane mase, mišićne mase i vode.

Najjednostavniji odgovor na postavljeno pitanje bio bi - što je tijelo manje, manje mu je energije potrebno. Dok bi dulja verzija glasila: "Niske žene imaju manju masu tkiva koju čine mišići, organi, kosti, vezivna tkiva, dakle sve ono što nisu masti i voda. A od te ukupne mase ovisi potrošnja kalorija. Što je ona veća, osobi je potrebna i veća količina kalorija za funkcioniranje bazalnog metabolizma i obrnuto", objasnio je dr. Primac za Women's Health.

Istraživanja objavljena u medicinskom časopisu PLOS ONE pokazalo je da niže žene imaju manje vitalne organe od viših, odnosno da je veličina organa proporcionalna veličini tijela. "I kao da već to nije dovoljno imaju i manje mišića, a zna se da mišići troše više kalorija nego masti", kaže trenerica Marie Spano. Ali, ako ste niski, ne budite mrzovoljni jer postoji načini kako možete "nadmudriti" prirodno sporiji metabolizam.

Savjeti za mršavljenje za niske žene

Jedite u skladu sa svojim potrebama - vodite se za signalom sitosti i gladi i prestanite jesti kad osjetite da vam je dosta i nemojte se uspoređivati sa svojim višim prijateljicama ili članovima obitelji. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition,osobe s bržim metabolizmom gladnije su od nižih osoba koje imaju sporiji metabolizam.

Dižite utege - veličinu organa ne možete promijeniti, ali možete količinu mišića. Primack savjetuje da u svoju rutinu vježbanja ukomponirate i trening snage, tvrdi da je bolje podići teži uteg jednom, nego s utegom lakše težine ponoviti vježbu više puta.

Jedite više proteina - kada nastojite smanjiti unos kalorija, povećajte unos proteina jer oni daju dugotrajniji osjećaj sitosti i stabiliziraju šećer u krvi. To se pravilo odnosi i na više osobe koje nastoje povećati mišićnu masu.

Pazite na unos vitamina i minerala - neki dijetni režimi oskudijevaju važnim nutrijentima čiji nedostatak može ugroziti zdravlje. Stoga prije promijene prehrane treba se dobro informirati i odlučiti se za režim koji osigurava sve potrebne nutrijente, uključujući vitamine i minerale.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.